Konut kredisiyle ev almak zorlaştı

Son dönemde yüksek faiz oranları ve bankaların sınırlı kredi vermesi nedeniyle konut kredisi kullanarak ev sahibi olmak zorlaştı. İpotekli satışlarda yaşanan düşüş, konut kredisi ile ev almanın ne kadar zorlaştığını gösteriyor. TÜİK'in açıkladığı verilere göre, Haziran ayında ipotekli satışlar geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 49.4 azaldı. Toplam konut satışları içindeki ipotekli satışların payı yüzde 8.6'ya geriledi.

Ortak konut kredisinde detaylar

Ortak konut kredisi, en az iki ve en fazla beş kişinin birlikte kredi kullanarak ve hisseli olarak bir konut almasını sağlayan bir modeldir. Ortaklardan hepsinin kredi çekmesi zorunlu değil, bazıları kredi alabilirken, diğerleri nakit katkıda bulunabilir. Önemli olan herkesin kendi payına düşen kredi miktarını ödeyebilecek mali güce sahip olmasıdır. Ayrıca, alınacak taşınmazın değeri SPK lisanslı firmalar tarafından doğrulanarak belirlenir.

Faiz oranları ve kredi tutarı belirleme

Bu kredi modelinde, konut hisseli olarak alınır ve tapu hisseli tapu şekliyle düzenlenir. Kredi tutarı, SPK tarafından yetkilendirilmiş değerlendirme kuruluşları tarafından belirlenir ve BDDK tarafından belirlenen kredi limitleri uygulanır. Bu sistemin amacı, kredi ödemelerinin taraflar arasında paylaştırılmasını kolaylaştırmaktır.

Örnek hesaplama: ortak konut kredisi

Örneğin, 2 milyon TL değerinde bir konut için ortak kredi kullanıldığında, aylık yüzde 3.49 faiz oranı ile 120 ay vadede aylık 70 bin 956 TL ödeme yapılır. Bu ödemeyi beş kişi arasında paylaştırdığınızda, her bir kişi aylık 14 bin 191 TL taksit öder.

Ortak konut kredisi kimlere hitap ediyor?

Genellikle aile bireyleri arasında destek amaçlı kullanılabilecek bu kredi modeli, ebeveynlerin çocuklarına veya kardeşlerin birbirine destek olarak konut sahibi olmasına olanak tanır. Eğer kredi çeken ortaklardan biri ödemesini yapamazsa, diğer ortaklar bakiye ödemeyi üstlenir. Söz konusu durum, kredi skorlarını olumsuz etkileyebilir.

Emniyet Genel Müdür Yardımcısından Kriptoları İşaret Eden Guguklu Mesaj Emniyet Genel Müdür Yardımcısından Kriptoları İşaret Eden Guguklu Mesaj

Konut fiyatlarında düşüş sürüyor

Merkez Bankası'nın Mayıs ayı verilerine göre, konut fiyat endeksi reel olarak yüzde 14.9 oranında azaldı. Bu durum, enflasyona göre konut fiyatlarının düştüğünü gösteriyor. Ancak kiralarda önemli artışlar yaşanıyor ve gayrimenkul yatırımları hala cazip bir seçenek olarak görülüyor. Kiralık konutlarda yaşanan kira enflasyonu, gayrimenkul alıp kiraya verenler için önemli bir yatırım aracı haline geldi.