2024 YKS tercihleri ne zaman?

Adaylar, 2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercihlerini 25 Temmuz ile 2 Ağustos tarihleri arasında yapabilecekler. Bu yıl, 1 milyon 58 bin 345 kontenjan için tercihlerde bulunacak olan adaylar, normal kontenjanların dışında deprem bölgesinden tercih yapacak vatandaşlar, 34 yaşını tamamlamış kadınlar, şehit eş ve çocukları ile gazi eş ve çocukları için ayrılan ek kontenjanlardan da yararlanabilecekler.

Başarı sıralaması sınırı devam ediyor

Tıp, diş hekimliği, eczacılık, hukuk, mimarlık, mühendislik ve öğretmenlik programlarında başarı sıralaması sınırı bu yıl da devam ediyor. Bu durum, adayların tercih yaparken dikkat etmeleri gereken önemli bir detay olarak öne çıkıyor.

Eğitim uzmanı Salim Ünsal’dan önemli açıklamalar

Eğitim Uzmanı Salim Ünsal, Hürriyet Gazetesi'ne yaptığı açıklamada, bu yılki YKS sınavında matematik dersinin adayları zorladığını belirtti. Ünsal, "Türkçe ve sözel alanlarda yüksek netler gelirken, matematikte düşük netler sıralamayı etkiledi" dedi.

Kontenjanlar ve aday sayısında düşüş

O ilde ekmeğe zam geldi! Bakın ekmek kaç lira oldu O ilde ekmeğe zam geldi! Bakın ekmek kaç lira oldu

Ünsal, tercih yapacak aday sayısında yaklaşık 150 bin kişilik bir azalma olduğunu ve kontenjanların da 60 binin üzerinde düştüğünü ifade etti. Ünsal, "Yeni açılan bölümler ve eklenen kontenjanlar var, ancak özellikle kontenjanı düşürülen bölümlerde yerleşme şansı azalabilir. Bu nedenle tercih yelpazesini geniş tutmak önemli. 24 tercih hakkının tamamını kullanmak şansı artıracaktır" şeklinde konuştu.

Popüler bölümler: Yapay zeka, siber güvenlik ve yazılım

Geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da yapay zeka, siber güvenlik ve yazılım bölümlerine ciddi talep bekleniyor. Bu bölümler, gelecekteki iş garantisi ve yüksek gelir potansiyeli ile adayların ilgisini çekmeye devam ediyor.

Tercih stratejisi nasıl olmalı?

Ünsal, adaylara tercih stratejisi konusunda da tavsiyelerde bulundu. İlk 4-5 tercihe sıralamanızın üzerinde bölümler ve üniversiteler yazmak, 5 ile 18 arasına yerleşme olasılığının yüksek olduğu bölümleri yazmak ve son sıralara ise yerleştirme sıralamanızın altında kalan bölümleri eklemek adayların şansını artırabilir.