İLKSAN ve Akbank’tan Öğretmenlere Özel Kredi Kampanyası Başladı İLKSAN ve Akbank’tan Öğretmenlere Özel Kredi Kampanyası Başladı

Kredi kartı aidatı yasal mı?

Bankalar, 6502 sayılı Tüketici Kanunu’nun 31’inci maddesine göre, tüketicilere aidatsız kredi kartı sunmak zorundadır. Yani, bankalar aidatlı kartı tüketiciye sunarken, aynı zamanda aidatsız kart seçeneğini de sunmakla yükümlüdür. Tüketici, aidatsız kart seçeneği olduğu sürece, aidatlı kartı kullanmayı tercih etmişse bu durumda aidat ödemek zorunda kalabilir.

Kart aidatı müzakere edilmeden alınamaz

Emsal mahkeme kararları, bankaların tüketici ile aidat konusunda müzakere etmeden kart aidatı alamayacağına hükmetmektedir. Banka, tüketiciye kart aidatının ödenmesi gerektiğini ispatlayamadığı takdirde, tüketici kesilen aidatları geri alabilir.

Aidat ödemekten kaçınmak için ne yapılabilir?

Aidat ödemek istemeyen tüketiciler, Tüketici Hakem Heyetleri’ne başvurarak kesilen aidatları geri isteyebilir. Ayrıca, ücretli kartı kullanmaya devam etmek istemeyen tüketiciler, kartlarını iptal ederek bankadan ücretsiz bir kredi kartı talep edebilirler.

Kredi aidatları ve dosya masrafları geri alınabilir mi?

Kredi çekerken yapılan dosya masrafı, sigorta bedeli ve ekspertiz ücretleri de tüketicilerin karşılaştığı diğer masraflar arasındadır. Bankalar, kredi kullanımı sırasında yapılan zorunlu masraflar dışında ücret talep edemezler. Tüketici, fazla ödenen bu masrafları geri alabilir ve hakem heyetine başvurarak talepte bulunabilir.

Tüketiciler nasıl bir yol izlemeli?

Bankalar, tüketicilere sunmuş oldukları hizmetler karşılığında zorunlu olmayan masraflar talep edemez. Tüketiciler, kendilerinden fazla tahsil edilen kredi aidatları, dosya masrafları ve ekspertiz ücretleri gibi kalemleri geri almak için yasal haklarını kullanmalıdırlar. Tüketici Hakem Heyetleri’ne başvurmak ve taleplerini net bir şekilde iletmek, bu süreçte atılacak önemli bir adımdır.