Altın fiyatları geçtiğimiz haftanın Cuma gününde dev hareketleri beraberinde getirdi. Ons altın ve gram altında yukarı yönlü seyir dikkat çekti. Gram altın tarihi rekorlara imza attı. Gram altın fiyatı 2718 lira oldu.

Bunların yanı sıra borsada satış işlemleri devam ediyor. Endeksin 10 bin puan seviyesinin altında kalmasıyla birlike geçtiğimiz hafta 9800’lere düştü. Dolar/TL ise 33.80’in üzerini çıktı.


‘LİMAN ARAYIŞI HIZLANDI'

Piyasalar hakkında önemli açıklamalarda bulunan BLG Finansal Danışmanlık Kurucu Ortağı Belgin Maviş şu cümlelere yer verdi: “Geçen haftanın gündemindeki konu başlıkları piyasaları etkilemeye devam ediyor. Piyasaların genelinde resesyon fiyatlamasının arttığını ve güvenli liman arayışının biraz daha hızlandığını görüyoruz.

Bir yandan resesyon bir yandan İsrail-İran arasındaki gelişmeler ve Hamas liderinin öldürülmesinin ardından İran’dan gelen açıklamaların gün geçtikçe dozunun artması piyasalarda gündemi meşgul etmeye devam ederken, ABD’de enflasyon verisinin beklentiler dahilinde gelmesiyle birlikte küresel piyasalarda yön arayışı biraz daha zorlaştı.


PİYASALAR FAİZ İNDİRİMİNE ODAKLANDI!

Enflasyondaki düşüş biraz daha hızlanmış olsaydı Fed’in eylül toplantısında faiz indirimi sürecine girme noktasında sinyal vereceğine dair bir iyimser fiyatlama görmüştük. Bu hafta gözler Jackson Hole toplantısına çevrildi. Piyasalar dünya liderleri ve merkez bankası başkanlarının 2024 ve 2025 yıllarına dair yol haritaları ve konuşmalarına odaklandı.


'POZİTİF YÖNDE ETKİLEDİ'

Büyümenin durması ve aşağı yönlü hareketin devam etmesine dair korkular ve küresel bazda ‘maymun çiçeği’ vakalarıyla birlikte yeni bir pandemi sürecinin artacağına dair korkular ons altın tarafındaki fiyatlamaları pozitif yönde etkiledi. Hisse senetlerinde karışık seyir hakim oldu.

DOLAR VE GRAM ALTINDA DEĞER KAZANIMI’

Bu hafta Jackson Hole toplantısıyla birlikte piyasalar yeni rotasını çizmeye hazırlanacaktır. Ons altın ve gram altındaki hareketlilikte hiç kuşkusuz içeride doların değer kazanımı, yurt dışında ise bahsettiğim başlıklar sert hareketleri beraberinde getirdi.

Adana Valiliğinden Halk Eğitimi Merkezindeki Yolsuzluk İddialarına İlişkin Açıklama Adana Valiliğinden Halk Eğitimi Merkezindeki Yolsuzluk İddialarına İlişkin Açıklama

'YENİ REKORLAR GÜNDEMDE GÖRÜLEBİLİR'

Gram altında yükseliş ihtimali biraz daha artarken, yeni rekorları da gündemimizde görebiliriz. Burada 2750 TL ilk ara hedefimiz olurken 2800-3000 TL bandında hedefleri yıl sonuna kadar görme ihtimalimiz biraz daha artmış gibi gözüküyor.

BORSA İÇİN ÖNEMLİ SEVİYE!

Borsa İstanbul tarafında satış baskısının arttığını görüyoruz. Daha önce milliyet.com.tr’ye yaptığım açıklamalarımda 10 bin puanın üzerinde tutunamayan endekste 9730 puan seviyesine dikkat çekmiştim. Bu hedefe doğru geri çekilme ihtimali söz konusu. Geçen haftaki kapanış sonrası bu seviyeyi görebiliriz. Kapanışlarda 9970’in üzerine çıkılmadığı sürece endekste satış baskısının bir parça daha artma ihtimalinin olduğunu belirtelim.

'ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA UYGUN DEĞİL'

Dolar/TL geçtiğimiz dönemde uzunca süre baskı altında kalmıştı. KKM tarafındaki pozisyonların azalmasıyla birlikte dolar mevduatlarının bir parça daha arttığı bir süreç söz konusu. Her ne kadar Merkez Bankası’nın son enflasyon raporunda hedeflerini revize etmemesine rağmen piyasa fiyatlamaları artan petrol fiyatlarıyla birlikte doların biraz daha yükselebilme ihtimalini kuvvetlendiriyor. Dolar/TL'de sert hareketler görmesek bile küresel bazlı hareketlerle birlikte kademeli yükselişler görebiliriz. Yeni alım için önümüzdeki hafta uygun olmayabilir.

DOLAR YIL SONUNDA NE OLUR?

Vadeli taraftaki fiyatlamalara baktığımızda 33.80’in üzerinde teknik olarak 34.20-34.70 seviyeleri dikkatle takip edilmesi gereken seviyeler olacaktır. Çünkü 34.70 aşıldığı taktirde dolar/TL tarafında yıl sonu beklenen hedef değerler olarak daha önce piyasanın fiyatlamış olduğu 36.50-37.00 TL seviyesine doğru hareketler olabilir. Böyle bir fiyatlama içerideki gelişmelerden dolayı değil, küresel bazdaki belirsizlikler ve Fed’in atacağı adımların yönünü tayin etmesiyle olabilir ” değerlendirmelerinde bulundu.