Kredi kartı ve ihtiyaç kredilerinin yeniden yapılandırılması ile ilgili detaylar belli oldu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yapılan düzenlemeler doğrultusunda, borçlarını ödemekte zorluk çeken vatandaşlara yeni ödeme kolaylıkları sağlanacak. Bu kapsamda bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarını ödeyemeyenler, 60 aya kadar taksitlendirme imkânından faydalanabilecek.

Yapılandırma düzenlemesi kapsamında, vatandaşların kredi kartı borçları ve ihtiyaç kredisi borçları, 60 ay vadeye kadar yapılandırılabilecek. Bu süreçte, borçların yeniden yapılandırılması esnasında faiz oranları da yeniden belirlenecek. TCMB, kredi kartı borcu düşük olan vatandaşlar için daha düşük faiz oranları uygulanacağını belirtti. Bu faiz oranlarının 24 Ekim'de açıklanacağı ve 1 Kasım itibarıyla yürürlüğe gireceği duyuruldu.

Öğretmen öğrenciyi demir çubukla darp etti iddiası Öğretmen öğrenciyi demir çubukla darp etti iddiası

Yapılandırma işlemiyle ilgili örnekler şu şekildedir:

  • 50 bin TL borcu olan bir kişi, borcunu 12 ay vadeyle aylık 5.340 TL taksitle ödeyebilecek. Bu durumda toplam geri ödeme tutarı 64 bin 91 TL olacak.
  • Aynı kişi, borcunu 60 ay vadeye yaymak istediğinde, aylık taksiti 2.222 TL olacak ve toplam geri ödeme 133 bin 686 TL'ye çıkacak.
  • 100 bin TL borcu olan bir kişi, borcunu 12 ay vadeyle aylık 10.681 TL taksitle ödeyerek, toplamda 128 bin 181 TL geri ödeme yapacak.
  • Aynı şekilde, 100 bin TL borcunu 60 ay vadeye yaymak isteyen bir kişinin aylık taksiti 4.456 TL olacak ve toplam geri ödeme tutarı 267 bin 374 TL'yi bulacak.

Bu yapılandırma kararı, toplamda 90 milyar TL'ye ulaşan borç yükü altındaki tüketicilere rahat bir ödeme planı sunmayı amaçlıyor. Bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçları takibe düşmüş olan vatandaşlar bu yapılandırmadan yararlanabilecek.