Kredi kartıyla nakit çekemeyenler, bu ihtiyacını karşılamak için Kredili Mevduat Hesabı'na (KMH) yönelmeye başladı.

Ekonomist Muhammet Bayram, konu hakkında yaptığı değerlendirmede, kredi kartı nakit avans çekim faiz oranları ile KMH faiz oranlarının hemen hemen eşit seviyelerde olduğunu belirtti. KMH hesapları, kredi kartı limitinin yüzde 25'ine kadar nakit çekim yapabilme imkanı sunuyor; ancak taksitli avanslarda en fazla üç ay vade uygulanıyor.

Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre, 29.5 milyon banka müşterisinin KMH hesabı bulunuyor. Temmuz 2024 itibarıyla KMH hesaplarından çekilen para miktarı, bir yıl öncesine göre yüzde 142 artarak 315 milyar TL'ye yükseldi. Bir yıl önce bu rakam 130 milyar TL seviyesindeydi.

Bayram, "Krediye erişimin zorlaştığı bu dönemde vatandaşlar, maaşları ve kredi kartı harcamalarına yetmeyince KMH hesaplarını kullanmaya yöneliyor. KMH hesapları da faizli olduğu için, bu da ödenmesi gereken bir borç haline geliyor," dedi. Ayrıca, KMH'nın bir ihtiyaç kredisi olarak değerlendirildiğini ve kişilerin maaşına göre bir tutar belirlendiğini ifade etti.

Aydın'da akaryakıt istasyonunda patlama: Yaralılar var... Aydın'da akaryakıt istasyonunda patlama: Yaralılar var...

KMH hesapları bankalara göre değişiklik gösteren aylık ve günlük dönemlerde değerlendirilebiliyor. Para çektiğiniz gün itibarıyla faizin işlemeye başladığını belirten Bayram, "Vatandaşlar KMH hesaplarını kullanırken dikkatli olmalı. Eksi bakiyeye düşmek, faiz işletilmesine sebep olabilir," diye uyardı. Otomatik fatura talimatları veya kredi taksit ödemeleri nedeniyle eksi bakiyeye geçilebileceği konusunda dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Merkez Bankası'nın aldığı yeni karar ile, kredi kartı ve ihtiyaç kredisi ödemelerini gerçekleştiremeyenler için 60 aya kadar yapılandırma imkanı sunuldu. Bu önlemler, yüksek enflasyon ortamında vatandaşların paraya daha kolay ulaşmasını sağlamak amacıyla alındı ve düzenlemeyle birlikte vatandaşların bir nebze rahatlayacağı öngörülüyor.