Havacılık alanında çoğalan uçak rötarları son zamanların en dikkat çeken konu başlıkları arasına girdi. Bu rötarların asıl sebeplerinden bir tanesi ise hava trafik kontrolörlerinin "İnisiyatif almadan çalışma" programına geçerek eylem faaliyetlerine başvurmasından kaynaklandığı söyleniyor. Kontrolörler, özlük haklarının iyileştirilmesini talep ediyorlar. Konunun, AK Parti'nin salı günü gerçekleşen MKYK toplantısında da masaya yatırıldığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Bu işi ivedilikle çözün, gereken neyse onu yapın, sorumluları hesaba çekin" dediği belirtildi.

PASİF EYLEMLERİN TURİZM ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Parasını mevduata atmak isteyenler dikkat: Mevduat faizleri yükselişe geçecek Parasını mevduata atmak isteyenler dikkat: Mevduat faizleri yükselişe geçecek

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un toplantıda, pasif eylem nedeniyle turizmin kötü etkilendiğini ve acil çözüm üretilmesi gerektiğini dile getirdi. Paylaşılan açıklamalara göre, bu konudan en çok Antalya ve Sabiha Gökçen Havalimanlarının etkilendiğini söyleyen Ersoy, uçuşların yavaşlamasının birçok olumsuz etki oluşturduğunu, günde ortalama 45 uçak inebilecekken bu sayının 30'lara düştüğünü ifade ederek, uçak başı 7-8 dakikalık bir kayıp yaşandığına ve bunun mali yükünün çok fazla olduğunu vurguladı. Ersoy'un haziran ayından sonra bu konunun sistemi kötü yansıdığını belirtmesinin ardından, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun konuyu çözeceklerine dair açıklama yaptığı kaydedildi.

"BUNUN ÖNÜNÜ ALAMAYIZ"

Toplantıda yer alan bir kabine üyesinin ise "Zaten yüksek maaş alıyorlar. Sefer paylarından pay verdiğimiz takdirde bu defa yer hizmetlerinde çalışanlar ve diğer personel aynı talepte bulunacak, eyleme geçecek. Bunun önünü alamayız. 'Paramızı verin inisiyatif kullanalım, vermiyorsanız inisiyatif kullanmayacağız' diyorlar. Bu devlete şantaj. Çalışmak istemiyorlarsa gitsinler, gerekirse yenilerini istihdam ederiz. Herkes devleti şantajla eline geçirebileceğini sanmasın. Biz buraya yeni eleman alacağız, eğitim vereceğiz gerekirse o bin kişiyi göndereceğiz" ifadelerini kullandığı öne sürüldü.

5 AĞUSTOS'A KADAR SÜRECEK

Diğer taraftan Hava Trafik Kontrolörleri ve Diğer Ulaştırma Çalışanları Sendikası (HTK-SEN), inisiyatif istemeden çalışma yürütebilmek için yeni tarihleri paylaştı. Bu kapsamda dün (perşembe) itibarıyla inisiyatif olmadan çalışma yürütülmesi konusunda icra edilmesi kararı alan sendika, 5 Ağustos'a kadar eylemlerine devam edeceklerini vurguladı. Sendika tarafından gelen açıklamada "Tüm Avrupa'da maliyetler hava trafik kontrolörleri üzerinden artırılıyor. Hava trafik kontrolörlerimizin mesleki şartlarının iyileştirilmesi ve özlük hakları konusundaki yıllardır süregelen problemlerin çözümüne yönelik talepler, devletimizin bütçesine bir yük getirmeksizin (sıfır), hazinemize ek vergi gelirleri sağlayacaktır. Bu talepler, bazı yasalarda yapılabilecek birkaç basit düzenleme ile çok kolay bir şekilde karşılanabilir niteliktedir" şekline ifade edildi.