Türkiye'de geniş bir kullanıcı kitlesine sahip olan mesajlaşma uygulaması Telegram, son zamanlarda suç örgütlerinin faaliyetlerini yaygınlaştırmak için kullandığı bir platform olarak dikkat çekiyor. Uygulamada açılan kanallar üzerinden uyuşturucu, fuhuş, kumar ve pedofili gibi ciddi suçların serbestçe işlendiği tespit edildi. Bu durum, Türkiye'deki Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) dikkatini çekti ve Telegram'a bu tür içeriklerin kaldırılması için bini aşkın uyarı gönderildi.

Ancak, BTK'nın bu uyarıları Telegram tarafından dikkate alınmadı. Platformun, İngiltere'deki merkezinden gelen taleplere yanıt vermemesi, Türkiye'de Telegram'a erişimin engellenebileceği tartışmalarını gündeme getirdi. Ülkede yaklaşık 8 milyon aktif kullanıcısı bulunan Telegram, dünya genelinde 1 milyar kullanıcıya sahip.

Telegram'da yasa dışı faaliyetlerin yürütüldüğü kanallarda, özellikle uyuşturucu ticaretinin yaygın olduğu, bu kanalların binlerce abonesi olduğu ve yeni üye kabulünün para karşılığı veya referansla yapıldığı öğrenildi. Ayrıca, kripto para ve banka hesapları üzerinden gerçekleştirilen para transferlerinin yanı sıra, bazı vatandaşların hesaplarını kiralayarak suç örgütlerine para akışına yardımcı olduğu tespit edildi. Bu tür hesap sahiplerine, Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Kanunu kapsamında hapis ve adli para cezaları verilebiliyor.

Üniversitelilerin barınma çıkmazı: Fiyatlarda yüzde 60 artış Üniversitelilerin barınma çıkmazı: Fiyatlarda yüzde 60 artış

Eğer Telegram, Türkiye'deki yetkililerin taleplerine yanıt vermez ve bu suçların önlenmesi için gerekli adımları atmazsa, uygulamanın ülkede erişim engeliyle karşı karşıya kalması muhtemel.