Kurban Bayramı için geri sayım başlarken, kurbanlık fiyatları da hareketliliğini sürdürüyor. Fiyatların yüksek olmasından kaynaklı talebin azaldığını ve fiyatların düştüğü belirtiliyor.

2024 YKS sonuçları ve istatistikler... Öğrenciler döküldü: Fen-matematik ortalamaları çakıldı 2024 YKS sonuçları ve istatistikler... Öğrenciler döküldü: Fen-matematik ortalamaları çakıldı

Bunların dışında, fiyatlardan kaynaklı vatandaşların vakıflar sayesinde yurt dışında kesim işlemlerini talep ettiği vurgulanıyor. 15 gün önce büyükbaş kurbanlık canlı kilogram fiyat için 300 lira talep edildiğini söyleyen sektör temsilci-leri, bayrama 4 gün kala raka-mın 40 lira birden gerileyerek, 260 liraya kadar düştüğünün altını çizdi. Temsilciler, bu yıl İstanbul'da getirilen kurbanlık hayvan sayısında da yüzde 30 düşüş gözlediklerine dikkar çekti.

"İnsanlar vakıflara bağış yapıyorlar"

Kurbanlık fiyatlarının fazla olması ve ilk paylaşıldığında canlı kilosuna 300 lira fiyat talep edildiğini söyleyen İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekçi, canlı kurbanlık fiyatının 40 lira gerileyerek 300 liradan 260 liraya kadar gerilediğini vurguladı. Fiyatların yüksek olması nedeniyle insanların yurt dışına yöneldiğine değinen Tüfekçi, "İnsanlar vakıflara ve bağış yapıyorlar. İstanbul'da fiyatlar 255 ile 265 lira bandında gidiyor. Hayvan sayısında ise bizim gözlemlediğimiz kadarıyla geçen yıla göre hemen hemen yüzde 30'a yakın bir düşüş yaşanıyor'' şeklinde konuştu.

"Arife gününde kesilen kurban geçerli değildir"

Diğer yandan vekaletle kesen bazı yerlerin olduğunu belirten Tüfekçi, "Bunlar arife gününden kesmeye baş-lıyor. Vatandaşımızın özellikle vekaletle kestirdiği kurbanlıkları mutlak takip etsinler. Çünkü arife gününden kesilen kurban geçerli değildir. Kurban olarak yerine geçmez, ancak et almış olurlar. Bayramın birinci gününde sabah saat 11.00 gibi soğuk et geliyor. Ne zaman kesildi, ne zaman soğudu ve ne zaman servis yapıldı? Ayrıca, vakıflar için devlet tarafından yurt dışından getirilen 40 bin büyükbaş hayvan verildi. Vakıflara hisse başı 12 bin liraya kesilme kaydı şar-tıyla hayvan verildi. Vakıflar da belli bir miktar eti alıyor" dedi.

Şu anda kurban alımlarının durgun geçtiğini ve Türkiye genelinde edindikleri bilgilere göre kurban satışlarının düşük olduğunu ifade eden Tüfekçi, "İnsanlar kurban alımını ikinci ve üçüncü güne de bırakma yolu da izleyebilir. Bir taraftan da üreticiler İstanbul'a Anadolu'dan hayvan getirdi. Şimdi bunlar satılmasa geri götürülmesi için bir de nakliyesi olacak. Üretici bunu göze almayacak ve fiyatını düşürerek ona göre satacak. Ancak insanların ikinci, üçüncü ve dördüncü güne kurbanını bırakıp keseceğini düşünmüyorum" ifadelerine yer verdi.

"Vatandaş da kurban kesmekten uzaklaştı"

Ankara'da kurbanlık fiyatlarının gerilediğini vurgulayan Ankara Kasaplar Odası Başkanı Fazlı Yalçındağ, bazı insanların canlı hayvana 300 lira ve üzerinde gününden önce fiyat konuştuklarını söyledi. Yüksek fiyat söylemelerinden dolayı insanların kurban kesiminden uzaklaştırdığının altını çizen Yalçındağ, "Bunu yapanlar birtakım birlik ve birtakım kuruluşların başkanları. Bu işte belirleyici olan kurbanın satıcısıyla kurbanın alıcısı. Burada insanlar pazarlık yapıp fiyatı belirler. Alıcıyla satıcının buluştuğu noktada. 30 bin lira 40 bin lira hisse söyleniyordu. 'Vatandaş da kesmiyorum' diyerek tepki koyuyor" Burada kim zarar gördü? Tabii ki üretici. Şimdi üreticiler kurbanlarını satamazsa ne olacak? Bu insanlar kazandığı parayla 1 yıl boyunca geçiniyor. Sonuçta bazı kurum ve kişilerin açıkladığı fiyatlar tepki gördü. Vatandaş da kurban kesmekten uzaklaştı" değerlendirmelerine yer verdi.