ABD istihdam verileri piyasaları rahatlattı

Geçtiğimiz hafta ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam verileri, ekonominin beklenenden daha iyi bir performans gösterdiğini ortaya koydu. Eylül ayında tarım dışı istihdam 254 bin kişi artarak tahminleri aştı ve işsizlik oranı %4,1'e geriledi. İstihdamdaki artış, son altı ayın en yüksek artışı olarak kaydedilirken, işsizlik oranı son üç ayın en düşük seviyesine indi.

Bu olumlu veriler, ABD ekonomisinin durgunluk endişelerinden uzaklaşarak "yumuşak iniş" yapabileceği yönündeki beklentileri güçlendirdi. Fed yetkililerinin bu hafta yapacakları açıklamalar ve enflasyon verileri ise piyasaların seyrinde belirleyici rol oynayacak.

Fed’den faiz politikası mesajları

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) dikkatle izlediği bir diğer veri de ortalama saatlik kazançlardı. Eylül ayında saatlik kazançlar %0,4 artarak 35,36 dolara yükseldi. Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, liman işçilerinin grevinin sona ermesinin de ekonomi için olumlu bir gelişme olduğunu vurguladı.

Goolsbee, açıklanan verilerin tek başına tam istihdamı gösteremeyeceğini belirtirken, Fed yetkililerinin çoğunluğunun faiz oranlarının önümüzdeki yıl düşeceği beklentisi içinde olduğunu kaydetti.

Para piyasalarında Fed'in adımları bekleniyor

Piyasa fiyatlamalarına göre, Fed'in kasım ayında %25 baz puanlık bir faiz indirimi yapması bekleniyor. Jeopolitik gelişmelerin de yakından takip edildiği bu dönemde, Fed'in faiz politikası küresel piyasalardaki yön tayininde kritik rol oynayacak. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizleri %3,98 seviyelerinde seyrederken, dolar endeksi yeni haftaya 102,5 seviyelerinde başladı.

Avrupa piyasalarında istihdam verilerinin etkisi hissedildi

Avrupa borsaları, ABD'de açıklanan olumlu istihdam verilerinden olumlu etkilenirken, bölgedeki ekonomik durgunluk endişeleri varlığını sürdürdü. Almanya'da DAX 40 endeksi %0,55, İtalya'da FTSE MIB %1,28, Fransa'da CAC 40 %0,85 yükseldi. Ancak İngiltere'de FTSE 100 endeksi %0,02 oranında değer kaybetti.

Bu hafta Avrupa Birliği ülkeleri, Çin yapımı elektrikli araçlara %45'e varan gümrük vergisi uygulamasını destekledi. Bu gelişme, Avrupa piyasalarının seyrinde önemli bir rol oynayacak.

Çin'de piyasalar tatilde, Asya’da olumlu seyir hakim

Asya piyasalarında, Çin'de devam eden tatil nedeniyle işlem hacmi düşük kalırken, diğer Asya borsalarında alıcılı bir seyir gözlendi. Çin'de açıklanan ekonomik teşviklerin Asya piyasalarında pozitif etkisini sürdürdüğü belirtiliyor. Japonya'da açıklanan öncü endeks 106,7 ile beklentileri karşılarken, dolar/yen paritesi %0,2 düşüşle 148,50 seviyesine geriledi.

Japonya'da Nikkei 225 endeksi %2,3, Hong Kong'da Hang Seng endeksi %1,2 ve Güney Kore'de Kospi endeksi %1,5 oranında yükseldi.

"Vergi, ceza ve harçlara büyük zam geliyor" "Vergi, ceza ve harçlara büyük zam geliyor"

Yurt içinde borsada pozitif seyir sürüyor

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi geçtiğimiz haftayı %2,37 oranında artışla 9.109,34 puan seviyesinde tamamladı. Dolar/TL kuru ise %0,30 artışla 34,2571 seviyesinden kapanırken, bugün 34,2670 seviyesinden işlem görüyor.

Analistler, yurt içinde hazine nakit dengesinin, yurt dışında ise Euro Bölgesi'nde perakende satışların takip edileceğini belirtti. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.200 ve 9.300 puan direnç, 8.850 ve 8.700 puan destek olarak izleniyor.

Gözler enflasyon verilerinde

Bu hafta ABD'de açıklanacak enflasyon verileri, piyasalarda yön belirleyici olacak. Yatırımcılar, ABD ve Avrupa'daki makroekonomik göstergeler ve merkez bankalarının faiz politikalarını yakından takip ediyor.