Mevduat faizlerinde rekor artış: 1 milyon liranın getirisi dudak ısırttı! Mevduat faizlerinde rekor artış: 1 milyon liranın getirisi dudak ısırttı!

Fen bilimleri sorusu öğrencileri yanılttı

Ankara 3. İdare Mahkemesi, 2024 LGS sınavının fen bilimleri bölümündeki bir sorunun, öğrencilerin doğru cevabı bulmasını zorlaştıracak şekilde formüle edildiği gerekçesiyle iptaline karar verdi. Karara, sınavda bu soruyla karşılaşan öğrenci Emre Bayar'ın itirazı üzerine açılan dava sonucunda varıldı. Davacı, söz konusu sorunun doğru cevabının mevcut cevap anahtarından farklı bir seçenek olması gerektiğini savunarak, mahkemeye başvurdu.

Bilirkişi raporu kararı destekledi

Mahkemeye sunulan bilirkişi raporunda, dava konusu sorunun farklı cevaplar verilmesine yol açabilecek nitelikte olduğu belirtildi. Raporda, öğrencilerin sorunun çözümü için gerekli olan bilgi düzeyine sahip olmasının beklenemeyeceği ifade edildi. Bilirkişi raporu, sorunun öğrenciler üzerinde kafa karışıklığı yaratabileceğine dikkat çekti.

Mahkeme: Soru 8. sınıf seviyesine uygun değil

Ankara 3. İdare Mahkemesi, bilirkişi raporunu dikkate alarak yaptığı inceleme sonucunda sorunun iptaline karar verdi. Kararda, sorunun doğru cevabını bulabilmek için öğrencilerin bazı üst seviye kazanımlara sahip olmaları gerektiği ifade edildi. Ayrıca, soruda ip ve makaraların ağırlıkları ile ipin kütlesinin önemine yönelik ifadelerin, 8. sınıf öğrencilerinin yorum yapamayacağı türden olduğu belirtildi. Bu ifadelerin, sorunun doğru cevabını etkileyecek nitelikte olduğu vurgulandı.

Mahkeme kararında, sorunun net ve anlaşılır olmadığını belirterek, "Sorunun doğru bir şekilde anlaşılması mümkün değil, okuyan her öğrencinin aynı anlamı çıkarabileceği kadar açık değil" ifadelerine yer verdi. Kararın gerekçesinde, sorunun 8. sınıf öğrencilerinin bilgi düzeyine uygun hazırlanmadığı ve bu sebeple sınavın adil bir şekilde değerlendirilmesini zorlaştırdığı belirtildi.