2024 Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavındaki bir soru, Ankara 3. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Mahkeme, sorunun “okuyan her öğrencinin aynı anlamı çıkarabileceği kadar net olmadığı” gerekçesiyle geçerliliğini yitirdiğine hükmetti.

Sınavın fen bilimleri bölümünde yer alan ve davacı Emre Bayar tarafından itiraz edilen soru, doğru cevabının farklı bir şık olması gerektiği iddiasıyla mahkemeye taşındı. Bayar, dilekçesinde cevap anahtarının düzeltilmesini ve sorunun iptalini talep etti.

Mahkemeye sunulan bilirkişi raporunda, dava konusu sorunun öğrencileri farklı cevaplar vermeye yönlendirebileceği belirtilmişti. Raporda, sorunun 8. sınıf seviyesine uygun olmadığı, doğru cevabın bulunabilmesi için üst seviye bazı kazanımlara sahip olunması gerektiği vurgulandı.

Altın Tarihi Zirvesini Gördü! Yeni Rekorlar Kapıda Altın Tarihi Zirvesini Gördü! Yeni Rekorlar Kapıda

Ankara 3. İdare Mahkemesi, bilirkişi raporundaki görüşleri yerinde bularak sorunun iptaline karar verdi. Kararda şu ifadelere yer verildi:

“Sorunun doğru cevabının bulunabilmesi için adayların üst seviye bazı kazanımlara sahip olmaları gerektiği, farklı değerlendirme yapılma ihtimali nedeniyle 8. sınıf seviyesine uygun olmadığı, ayrıca ip ve makaraların ağırlıklarının ve ipin kütlesinin önemsenmesine yönelik ifadelere 8. sınıf seviyesindeki öğrencilerin yorum yapmasının beklenemeyeceği, bu tip ifadelerin sorunun doğru cevabını etkileyecek ifadeler olduğu anlaşılmaktadır.”

Mahkeme, sorunun açık ve doğru bir şekilde anlaşılmasının mümkün olmadığına, yanlış anlamaya mahal vermeyecek kadar iyi hazırlanmadığına ve okuyan her öğrencinin aynı anlamları çıkarabileceği kadar net olmadığına karar verdi.