Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ortaöğretim sisteminde köklü bir değişikliğe gitmeye hazırlanıyor. Gündemde olan 3+1 eğitim modeliyle liselerde diplomalar "Normal Lise" ve "İleri Lise" olarak ikiye ayrılacak. Bu düzenlemeye göre, üniversiteye gitmeyi planlamayan öğrenciler 3. yılın sonunda "Normal Lise" diploması alarak mezun olabilecek.

Bu yeni düzenleme, 2012-2013 eğitim-öğretim yılında yürürlüğe giren ve Ömer Dinçer döneminde başlatılan 4+4+4 sisteminde yapılacak bir revizyon olarak planlanıyor. Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci, katıldığı Uluslararası Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Sempozyumu'nda bu değişikliğe ilişkin sinyaller verdi. Yelkenci, lise döneminin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ve konunun çalıştaylarda detaylı olarak tartışılmasının önemine vurgu yaptı.

Diploma Seçenekleri: "Normal Lise" ve "İleri Lise"

Bu hafta hangi yatırım aracı kazandırdı? Bu hafta hangi yatırım aracı kazandırdı?

Yapılacak değişiklikle, liselerdeki eğitim iki farklı diploma seçeneğiyle sunulacak:

Normal Lise Diploması: Öğrenciler, 3 yıl sonunda mezun olup iş hayatına atılabilecekler. Bu diploma ile gençlerin mesleki tecrübe kazanmaları hedefleniyor, ayrıca kalifiye eleman yetiştirilmesine katkı sağlanması planlanıyor.

İleri Lise Diploması: Üniversite eğitimi almak isteyen öğrenciler, 4 yıl sürecek lise eğitimine devam ederek "İleri Lise" diploması alacaklar.

Bu düzenleme ile üniversiteye gitmek istemeyen öğrencilerin gereksiz yere dört yıl lisede tutulmasının önüne geçilecek ve mesleki eğitime ağırlık verilecek. Ayrıca, üniversitelerdeki yığılmaların ve sınav stresinin azaltılması hedefleniyor.

Türk Eğitim Derneği (TED) Raporu Destekliyor

Geçtiğimiz yıl Türk Eğitim Derneği’nin (TED) hazırladığı rapor da bu düzenlemeyi destekler nitelikteydi. Raporda, lise eğitiminin yeniden yapılandırılması gerektiği ve üniversiteye gitmek istemeyen öğrencilerin lise diploması alarak iş hayatına kazandırılması gerektiği vurgulanmıştı. Ayrıca bu öğrencilerin meslek yüksekokullarına sınavsız geçiş yapabilecekleri önerisi getirilmişti.

Bu yeni modelle birlikte Türkiye’deki lise eğitim sistemi önemli bir değişiklik geçirecek, öğrencilere kariyer planlamalarında esneklik sağlanacak.