Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Parlamenter Suçları Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşturma sonucunda, Kemal Kılıçdaroğlu'nun zincirleme suçu ve suçluyu övme suçundan cezalandırılması talebiyle hazırlanan iddianame, Ankara 35. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. 

Adalet Bakanlığı'ndan koruma ve güvenlik memuru alımı: KPSS baraj puanı düşürüldü Adalet Bakanlığı'ndan koruma ve güvenlik memuru alımı: KPSS baraj puanı düşürüldü

Mahkeme, davanın ilk duruşmasını 3 Aralık 2024 tarihinde yapma kararı aldı.

İddianamede, MHP Genel Başkan Yardımcıları Feti Yıldız, İzzet Ulvi Yönter ve İsmail Faruk Aksu'nun, Kılıçdaroğlu'nun İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından "PKK terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 4 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılan Selahattin Demirtaş'ı övdüğünü belirten şikayet dilekçesi yer aldı. 

Dilekçede, Kılıçdaroğlu'nun 21 Ekim 2014 tarihinde İstanbul Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Kulübü'nde yaptığı konuşmada, "YPG bizim için terör örgütü değildir. YPG, kendi vatanını kurtarmak için örgütlenmiş bir oluşumdur." şeklinde ifadelerde bulunduğu aktarıldı. Bu açıklamanın YPG'yi bağımsızlık ve özgürlük savaşçıları olarak gördüğünü açıkça belirttiği ifade edildi.

Şikayet dilekçesinde, Kılıçdaroğlu'nun 2016-2019 yıllarındaki sosyal medya paylaşımları ve konuşmalarında FETÖ ve PKK mensuplarını övdüğü iddia edildi.

İddianamede, Kılıçdaroğlu'nun avukatı Celal Çelik'in savunma dilekçesine de yer verildi. Çelik, Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarının kişisel görüşler çerçevesinde siyasi değerlendirmeler olduğunu ve bu nedenle kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmesini talep etti.

İddianamede, Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarının kamu düzenini bozacak nitelikte olduğu ve toplum düzeni açısından somut bir tehlike oluşturduğu belirtilerek, "zincirleme suçu ve suçluyu övme" suçundan cezalandırılması istendi.