Yıl sonuna yaklaşırken asgari ücretle ilgili beklentiler gündeme geldi. IMF'nin asgari ücret hakkındaki yorumları tartışmalara yol açarken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e de bu konu hakkında sorular yöneltildi. Şimşek, asgari ücretle ilgili açıklamalarında, "Sendikalar, işverenler ve hükümet, rekabet gücünü koruma konusunda duyarlıdır. Bu nedenle herhangi bir rakam üzerinde konuşarak süreci tahmin etmek doğru olmaz" şeklinde ifade etti.

Bakan Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen bir toplantıda Türkiye ekonomisini değerlendirdi. Asgari ücretin, sendikalar, işverenler ve hükümet arasındaki müzakereler sonucunda belirlendiğini ve bu aşamada yorum yapmanın uygun olmadığını dile getirdi.

Şimşek, Türkiye ekonomisinde son 12 ayda kaydedilen ilerlemelere de değinerek, fiyat istikrarının sağlanmasının en önemli öncelikleri olduğunu, bunun zaman alabileceğini belirtti. Mali disiplini yeniden tesis etmenin ve cari açığı daraltarak sürdürülebilir bir dış denge sağlamak istediklerini ifade etti. Yapısal reformları hayata geçirmenin de önceliklerinden biri olduğunu vurguladı.

Cari açıkta yaşanan daralmanın, Türkiye’nin zorlu coğrafi koşullarına rağmen başarıldığını belirten Şimşek, bu süreci sürdürülebilir kılmak için yapısal dönüşümlere ihtiyaç duyulduğunu kaydetti. Ayrıca, Türkiye'nin rezervlerini yeniden inşa ettiğine dikkat çekerek, bunun büyük ölçüde Türk lirasına duyulan güvenle ilişkili olduğunu aktardı.

28 Ekim ve 29 Ekim'de Okullar Tatil Olacak mı? 28 Ekim ve 29 Ekim'de Okullar Tatil Olacak mı?

Reformlar için mali alan yaratma hedefinde olduklarını belirten Şimşek, vergi tabanını genişletip deprem dışı harcamalara güçlü bir kontrol sağladıklarını ifade etti. Gelecek yıl cari açığın GSYH'ye oranını yüzde 3 civarına düşürmeyi amaçladıklarını belirtti. Enflasyonu tek haneli rakamlara çekmek istediklerini ve bunun için Merkez Bankası'na destek olmayı planladıklarını söyledi.

Son olarak, dış ve iç şoklara karşı koruma amaçlı tamponlar oluşturma isteğini dile getirerek, "Gelecek yıl dönüm noktası olacak; enflasyonu düşürme konusunda maliye politikası daha etkili hale gelecek ve önemli bir negatif mali itki oluşacak" dedi.