Türkiye, enflasyon hedeflerine ulaşabilmek için 2025 yılında bazı vergi artışlarını ertelemeyi değerlendiriyor. Maliye Bakanlığı'nın henüz nihai bir karar almadığı belirtiliyor.

Konuyla ilgili bilgi sahibi kişiler, yetkililerin yeni yıl başında bazı mallar üzerindeki vergi artışlarını uygulamama seçeneğini tartıştığını aktarıyor. Akaryakıt üzerindeki vergi artışlarının aylık enflasyon üzerindeki etkisinin incelendiğini belirten bu kaynaklar, bu vergilerin kaldırılmasının fiyat istikrarına katkı sağlayarak Merkez Bankası'nın kısa vadeli hedeflerine ulaşmasına yardımcı olabileceğini söylüyor.

2025 yılı için asgari ücretin %25 oranında artması bekleniyor ve bu, enflasyon üzerinde etkili olacağı düşüncesiyle yatırımcıların yakın takibinde. Yatırımcılar, enflasyonu kontrol etmek ve merkez bankası hedeflerine yaklaşmak için mali disiplin adımları bekliyor.

Ahmet Nur Çebi ibra edilmedi, kavga çıktı Ahmet Nur Çebi ibra edilmedi, kavga çıktı

Uluslararası Para Fonu (IMF) da enflasyonla mücadelede daha güçlü bir mali konsolidasyon önerisinde bulundu. Türkiye, 2024 yılı bütçe açığını GSYİH'nın %3,1'i seviyesinde tutmayı hedeflerken, yıllık enflasyonun %38 ila %42 aralığına çekilmesi planlanıyor. Merkez Bankası ise son yedi aydır faiz oranını %50'de sabit tutuyor.