Güzellik merkezleri için bu işlemde kritik karar Güzellik merkezleri için bu işlemde kritik karar

Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu (VDK), yüksek tutarda harcama yapmasına rağmen gelir beyan etmeyen veya düşük gelir beyanında bulunan kişilere yönelik kapsamlı bir inceleme başlattı. İlk etapta belirlenen 800 kişinin aylık harcamalarının 5 milyon liranın üzerinde olduğu, bazılarının harcamalarının ise 10 milyon lirayı bulduğu tespit edildi. Bu kişilerin harcamalarının kaynağı incelenerek, gelirlerinin vergilendirilmesi sağlanacak.

IBAN Üzerinden Tahsilat

VDK, IBAN üzerinden ödeme alıp fiş veya fatura kesmeyen işletmelere yönelik de sıkı takip yapıyor. IBAN hesap sahiplerine gelirin kaynağının tespitine yönelik detaylı sorular yöneltilirken, hesaplarını başkalarına kullandırmanın Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun kapsamında suç sayıldığına dair bilgilendirme yapılıyor. İlk tespitlere göre, bu tür işlemlere aracılık edenlerin genellikle şirket ortakları, çalışanları veya mükellef yakınları olduğu belirlendi. Hesaplarını başkalarına kullandıranlar ve farklı tahsilat yöntemleri kullanarak vergi kayıp kaçağına sebep olanlar hakkında incelemeler devam ediyor.

Mail Order Yöntemi

Hizmet, e-ticaret ve mobilya gibi sektörlerde yaygın olarak kullanılan "mail order" yöntemi de VDK tarafından mercek altına alındı. Bu yöntemle yapılan tahsilatlar, vergisel riskler nedeniyle takip ediliyor. VDK, mail order yöntemi kullanılarak yapılan tahsilatlarda fatura veya fiş düzenlenmeyen durumları izlemeye aldı.

Bakan Şimşek'in Açıklamaları;

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, vergide adaleti artırmaya ve kayıt dışılığı azaltmaya yönelik çalışmaların aralıksız sürdüğünü belirtti. Bakan Şimşek, aylık harcamaları 5 milyon TL’nin üzerinde olup hiç gelir beyan etmeyen kişilerin gerçek kazançlarının vergilendirilmesi amacıyla denetim kapsamına alındığını ve IBAN veya mail order ödeme yöntemi ile tahsilat yaparak vergisini ödemeyen işletmelerin de incelendiğini vurguladı. Şimşek, vergi kayıp ve kaçağına sebebiyet vererek haksız kazanç sağlayanların ve haksız rekabet oluşturanların takipçisi olmaya devam edeceklerini ifade etti.