Hazine ve Maliye Bakanlığı müfettişleri, Bakan Mehmet Şimşek'in "çok kazanandan çok vergi alınması" prensibi doğrultusunda denetimlerini sürdürüyor. Bu kapsamda, kayıt dışı hasılat belirlenen bir firmaya rekor seviyede, yaklaşık 6 milyar lira vergi cezası uygulandı.

Randıman Analizi ile Kayıt Dışı Hasılat Belirlendi

Vergi Denetim Kurulu, büyük mükellefler üzerinde yoğun vergi incelemeleri gerçekleştirirken, işletmelerin gerçek üretim miktarını tespit etmek amacıyla "randıman analizi" yöntemini kullanıyor. Bu yöntemde, işletmelerde kullanılan maddeler ve üretim girdileri ile elde edilmesi gereken mamuller analiz ediliyor. Bu yeni inceleme yöntemiyle önemli sonuçlar elde ediliyor.

Damar daralmasını ve tıkanıklığı önleyen besin: Avuç avuç tüketmek protein ihtiyacını gideriyor Damar daralmasını ve tıkanıklığı önleyen besin: Avuç avuç tüketmek protein ihtiyacını gideriyor

Son olarak, tütün ürünleri imalatı yapan bir firma üzerinde yapılan randıman analizi ve kaydi envanter çalışması sonucunda, firmanın kayıt dışı hasılat elde ettiği belirlendi. Sigara üretim bantlarının kapasite ve çalışma saatleri dikkate alınarak yapılan hesaplamalarla, işletmenin doğal gaz, tütün ve sigara filtresi tüketimi verileri de değerlendirildi. İncelemede, bazı belgelerin yasal defter kayıtlarına ve beyanlara dahil edilmediği, sigaraların fatura düzenlendiği halde özel tüketim ve katma değer vergilerinin beyanlara yansıtılmadığı tespit edildi.

Gecikme Faiziyle Rakama Artış Bekleniyor

Bu tespitlerin ardından, firmaya yaklaşık 6 milyar lira vergi cezası kesildi. Gecikme faiziyle bu rakamın daha da artması bekleniyor. İnceleme sonucunda, kurumlar vergisi, özel tüketim vergisi, katma değer vergisi ve geçici vergilerin de eksik ödendiği anlaşıldı.

Bakan Şimşek: "Vergi Adaletini Artırmakta Kararlıyız"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni denetim çalışmalarıyla kaydi ve fiili envanter ile randıman analizi çalışmalarına büyük önem verdiklerini belirtti. Şimşek, "Vergi müfettişlerimiz, 9 büyükşehirdeki 707 kuyumcuya eş zamanlı denetim başlattı ve fiili envanter çalışması yaptı. Bu tarz denetim yöntemlerini uygulamaya devam edeceğiz. Fiili ve kaydi envanter çalışmaları ile randıman analizi yapılacak yeni sektör ve firmalar sırada" dedi.

Bakan Şimşek, "Çok kazanandan çok vergi alacağız" mesajını yineleyerek, denetimlerin tüm sektörleri kapsayacak şekilde artarak süreceğini belirtti. "Kayıt dışılığın önüne geçerek vergi adaletini artırmakta kararlıyız. Vergi gelirlerinde sağlanan iyileşmeyi vatandaşlarımızın refahı ve ülkemizin istikrarı için verimli alanlara yönlendireceğiz. Vergi kayıp ve kaçağına sebebiyet vererek haksız kazanç sağlayanların ve haksız rekabet oluşturanların takipçisi olmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.