Güncel

Mama Bağışlarıyla Ailecek Zenginleşen "Mamazadeler"

MASAK'ın Raporu, Hayvansever Görünümlü Derneğin Yolsuzluklarını Ortaya Çıkardı

Abone Ol

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından hazırlanan rapor, 'hayvansever' adı altında dernek kurarak bağış toplayan ve bu bağışları kişisel zenginleşme için kullanan kişileri deşifre etti. Rapor, Şanlıurfa'da 29 kuduz köpeği Ankara'ya getiren ve Meclis'i basan Buket Özgünlü ile ailesinin nasıl zenginleştiğini ortaya koyuyor.

Şanlıurfa'dan Ankara'ya Kuduz Köpek Operasyonu

MASAK raporuna göre, Şanlıurfa Siverek'teki barınaktan kuduz şüphesi bulunan 29 köpeği Ankara'ya kaçıran Buket Özgünlü Boyacı'nın 2019'da kurduğu Yaşama Tutunan Patiler Derneği mercek altına alındı. Derneğe ait hesap hareketleri, MERNİS kayıtları, SGK dökümleri, Gelir İdaresi Başkanlığı Vergi Daireleri Otomasyon Projeleri kayıtları, Bankacılık İşlem Kayıtları, Tapu Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) kayıtları, hava, deniz ve kara taşıt bilgileri ile sigorta bilgi ve gözetim merkezi kayıtları detaylı şekilde incelendi.

İlişki Ağı Ortaya Çıktı

Yapılan incelemede, Buket Özgünlü'nün başını çektiği derneğin pet-shop, mama ve veterinerlik ofisleriyle olan ilişki ağı ortaya çıkarıldı. Aile üyelerini dernek çatısı altında toplayan Özgünlü, mamaları eşine ait ve kızının ismini taşıyan Almina Pet Ürünleri'nden temin etti. Rapora göre, aile üyeleri, bağışların en az 12 milyon 414 bin TL'sini kişisel zenginleşme ve mal varlığı edinimi için kullandı.

Aile Boyu Dernek Yönetimi

MASAK raporunda, Özgünlü'nün annesi Fatma Özgünlü'nün dernekte genel sekreter, babası Cemal Özgünlü'nün sayman, kardeşi Demet Kılıç'ın başkan yardımcısı, diğer kardeşi Tuğçe Soysal'ın ise denetim kurulu üyesi olarak yer aldığı belirtildi. Aile üyeleri ve diğer akrabalar arasında yüklü miktarda para transferleri tespit edildi. 2021-2024 yılları arasında hesaplara 46 milyon 327 bin 725 TL giriş olduğu belirlendi. Bu girişlerin 21 milyon 464 bin 168 TL'si bağış olarak kaydedildi.

Huzur Hakkı ve Diğer Ödemeler

Aynı dönemde, Demet Kılıç tarafından 5 milyon 922 bin TL nakit olarak çekildi. Bu paranın 638 bin 800 TL'si Buket Özgünlü'ye huzur hakkı olarak ödendi. Hesaptaki paranın 303 bin 192 TL'si Buket Özgünlü'nün eşi Tuna Boyacı'nın hesabına gönderildi. Raporda, 2021-2024 yılları arasında toplam bağış girişinin 40 milyon 907 bin 528 TL olduğu, bu tutarın 169 tüzel kişi ve 48 bin 618 farklı gerçek kişi tarafından gönderildiği belirlendi.

Paraların Kullanımı ve İlişki Ağı

MASAK, bağışların dernek hesabına geçtikten sonra nereye harcandığını da inceledi. Paraların büyük bir kısmı Gürgen Yapı İnşaat AŞ.'ye kulübe ödemesi olarak gönderildi. Ayrıca, Ertan Işık isimli şahsa 5 milyon 332 bin TL mama ödemesi, MAİ SAN Elektrik Hırdavat'a 3 milyon 166 bin TL malzeme alımı ve Yeni Gölbaşı Veterinerlik Sağlık Hizmetleri'ne 2 milyon 186 bin TL pet tedavi ödemesi olarak kaydedildi. Bu harcamalar, dernek, mama firmaları, pet-shop ve veterinerlik ofisleri arasındaki bağlantıyı gözler önüne serdi.

Hesap Hareketleri ve Zimmete Geçirme

Bazı ödemelerin Buket Özgünlü ve yakın aile bireylerinin hesabına geri aktarıldığı tespit edildi. Dernek hesaplarından nakit çekilmesine müteakip, bu paralar ardışık nakit işlemlerle yine aile bireylerinin hesabına yatırıldı. Rapora göre, bağışların en az 12 milyon 414 bin TL'si kişisel zenginleşme ve mal varlığı edinimi için kullanıldı.