Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris, M çiçeği (mpox) virüsü ile mücadelede kitlesel aşılama yerine "hedefli aşılama" yapılması gerektiğini açıkladı. Harris, M çiçeğinin yayılmasını durdurmanın Kovid-19’a göre daha kolay olduğunu belirtti ve halkın endişelenmemesi gerektiğini vurguladı.

Harris, M çiçeği virüsünün iki genetik türü olduğunu ve özellikle yeni tür Klad 1b’nin hızlı yayıldığını ve çocuklar arasında yüksek ölüm oranlarına sahip olduğunu söyledi. Virüs, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nden başlayarak Burundi, Ruanda, Uganda ve Kenya gibi ülkelere sıçradı. Harris, çocuklar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde ölüm riskinin yüksek olduğunu belirtti.

Başörtülü öğrenciye kongrede görev verilmemesine soruşturma Başörtülü öğrenciye kongrede görev verilmemesine soruşturma

Harris, M çiçeği virüsü için kitlesel aşılama önerilmediğini, bunun yerine virüsün yayıldığı bölgelerde hedefli aşılama yapılmasının daha etkili olduğunu ifade etti. Aşı stoklarının sınırlı olduğunu, bu yüzden mevcut stokların ihtiyaç duyulan bölgelere ulaştırılması gerektiğini ekledi. Ayrıca, halk sağlığı önlemleri ve iyi gözetim ile virüsün yayılmasının kontrol altına alınabileceğini söyledi.

M çiçeği virüsü, Poxviridae ailesine ait bir virüs olup, kemirgen hayvanlardan veya enfekte bireylerden bulaşabilir. Belirtiler arasında yüksek ateş, baş ve kas ağrıları, cilt döküntüleri yer alır. Aşılar, çiçek hastalığına karşı etkili olduğu gibi M çiçeği virüsüne karşı da koruma sağlayabilir.

DSÖ, aşı üreticilerine acil kullanım listesi için değerlendirme çağrısında bulunmuş ve iki aşının bu listeye alınması için süreci başlatmıştır.