Güncel

MEB, Öğretmenlerin Dijital Becerilerini Geliştirecek Projeler Başlatıyor

MEB, Avrupa Birliği destekli "IPA III Öğretmen Eğitimi Dijital Ekosistemi Projesi" ile 200 bin öğretmenin dijital yetkinliklerini artırmak ve sürdürülebilir bir dijital eğitim ekosistemi oluşturmak amacıyla çeşitli uygulamalar gerçekleştirecek

Abone Ol

MEB Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, Avrupa Birliği destekli "IPA III Öğretmen Eğitimi Dijital Ekosistemi Projesi" ile öğretmenlerin dijital becerilerini geliştirmek amacıyla çeşitli uygulamalar gerçekleştirecek. Bu proje, eğitimde teknolojinin etkin kullanımını ve teknoloji okuryazarlığını artırmayı hedefleyerek, öğretmenler için sürdürülebilir bir dijital eğitim ekosistemi oluşturmayı planlıyor.

Proje kapsamında, Milli Eğitim Bakanlığı'nın Öğretmenlik Mesleği Genel Yeterlikleri ve Avrupa Birliği Eğitimciler İçin Genel Yeterlikler Çerçevesi gibi ulusal ve uluslararası çalışmalar göz önünde bulundurularak bir "Dijital Öğretmen Yeterlik Çerçevesi" hazırlandı. Bu çerçeve, "dijital okuryazarlık", "öğrenme ve öğretmede dijital teknolojiler" ve "kapsayıcı, sürdürülebilir ve etik kullanım" gibi üç ana alan ile 17 yeterlik ve 14 alt yeterlikten oluşan göstergeleri içeriyor.

Ayrıca, proje kapsamında dijital öğrenme içerikleri ve öğretim materyalleri geliştirilecek. 200 bin öğretmene 120 saatlik çevrim içi "dijital öğretmen" eğitimi verilecek. Eğitimlerde kullanılacak etkileşimli içeriklerin dijitalleştirilmesi tamamlandığında, öğretmenlere verilecek eğitimlerin takvimi de belirlenecek. Bu eğitimlerin ardından öğretmenlerin, öğrencilerinin dijital becerilerini geliştirmesi ve çeşitli dijital eğitim imkanlarından faydalanmalarını sağlamaları hedefleniyor. Proje, olası salgın ve afet durumlarında tüm öğrencilerin kesintisiz eğitim alabilmelerine de katkı sağlamayı amaçlıyor.

Dijital içeriklerin geliştirilmesi için 8 yeni öğretmen öğrenme laboratuvarı kurulacak. Bu laboratuvarlar, öğretmenlerin video çekimleri yapabilmeleri ve grup çalışmaları düzenleyebilmeleri için gerekli altyapıyı sağlayacak. Milli Eğitim Bakanlığı, laboratuvarların kurulumu için yer belirleme ve teknik çizim süreçlerini tamamladı ve bu laboratuvarların yakın zamanda kullanılmaya başlanması planlanıyor. Proje tamamlandığında, verilen eğitimlerin tüm öğretmenlere yaygınlaştırılması hedefleniyor.