Güncel

Meclis Yoğun Döneme Başlayacak

Türkiye Büyük Millet Meclisi, 30 Temmuz'da başlayan tatilinin ardından yeni yasama dönemine hızla hazırlanıyor. 2024'ün son çeyreğinde başlayacak olan bu yeni dönemde, milyonları ilgilendiren önemli düzenlemelerin gündeme gelmesi bekleniyor.

Abone Ol

Türkiye Büyük Millet Meclisi, 30 Temmuz'da başlayan tatilinin ardından yeni yasama dönemine hızla hazırlanıyor. 2024'ün son çeyreğinde başlayacak olan bu yeni dönemde, milyonları ilgilendiren önemli düzenlemelerin gündeme gelmesi bekleniyor.

Sabah gazetesinin haberine göre, Meclis’in ele alacağı başlıca düzenlemeler şunlar olacak:

Emekli Maaş Bağlama Sistemi
Yeni reform ile emekli maaş bağlama sisteminde köklü değişiklikler yapılacak. Maaş formüllerinin sadeleştirilmesi ve prime esas kazançlarla birlikte çalışma gün sayısının etkisinin artırılması planlanıyor. Bu reform ile yüksek prim ödeyen ve uzun süre çalışan kişilerin emekli maaşları artırılacak, çalışanlar daha uzun süre sistemde kalmaya teşvik edilecek.

Tamamlayıcı Emeklilik
Orta Vadeli Program'da yer alan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) ile çalışanlara ikinci bir emekli maaşı fırsatı sunulacak. BES aracılığıyla yapılacak bu düzenleme ile çalışanlar, Sosyal Güvenlik Kurumu dışında ikinci bir emekli maaşı ya da toplu para alma imkanına kavuşacak.

Bağ-Kur Prim Gün Sayısı
Küçük esnaf için öngörülen yeni sistemde, Bağ-Kur prim gün sayısı SSK primleri gibi 7200 güne düşürülecek. Bu düzenleme sayesinde küçük esnaf, 9 bin gün yerine 1800 gün daha az prim ödeyerek 5 yıl daha erken emekli olabilecek.

 Emekli Maaşları
Emekli maaşlarında kullanılan güncelleme katsayısının enflasyon ve büyüme ile hesaplanan 2024’te daha yüksek çıkması bekleniyor. Bu durum, 2024’te emekli olanların 2025’e göre daha yüksek maaş almasına yol açacak. İleride yaşanabilecek sorunları önlemek amacıyla bir çalışma yapılması da gündemde.

Çalışma Günleri
Türkiye’de çalışma günlerinin azaltılması konusu gündeme geldi. Önerilen 4 gün çalışma, 3 gün tatil şeklindeki modelle özel sektörde haftalık çalışma süresinin 35 veya 40 saate düşürülmesi planlanıyor.

3600 Ek Gösterge
Görevdeki memurları ilgilendiren bir diğer düzenleme ise 3600 ek göstergenin 1. Dereceye ulaşan tüm kamu çalışanlarına otomatik olarak verilmesi olacak. Bu düzenleme ile unvanlar arasındaki ek gösterge farkları ortadan kalkacak.

Ev Kadınlarına Emeklilik
Ev kadınlarına sosyal güvence ve emeklilik hakkı sağlanacak. Aile Koruma Paketi kapsamında ev kadınlarının sigorta primlerinin üçte biri devlet tarafından karşılanacak ve çocuk sayısına göre yıpranma hakkı ile yaş şartında indirim gibi konular da gündeme gelecek.

Esnek Çalışma Modeli
Özel sektörde çalışma saatlerinin düşürülmesinin yanı sıra kamu sektöründe de esnek çalışma modelleri devreye alınacak. Memurlar esnek mesai saatleri kullanabilecek ve uygun alanlarda uzaktan çalışma yöntemleri uygulanabilecek.

Yeni yasama dönemi, bu düzenlemelerle sosyal güvenlik ve çalışma hayatında köklü değişiklikler getirecek ve milyonların yaşamını doğrudan etkileyecek.