Yaklaşık 6.5 milyon memur ve memur emeklisi için 2024-2025 yılı zam pazarlıkları hükümetin düşük zam teklifleri nedeniyle zorlu bir sürece dönüşmüş durumda. Memurlar, 'refah payı' destekli bir zam formülü talep ederken, hükümet ise çözümü hakem heyetine bırakma planları yapmakta. Bu durum, uzlaşma ihtimalini azaltıp, zammın hakem heyetine bırakılma ihtimalini artırıyor.

Merkez Bankası'nın yüzde 33 enflasyon tahminine rağmen, hükümetin yüzde 15+10'luk zam teklifi sunduğu ve bu teklifin seçim hesaplarına dayandığı öne sürülüyor. Son teklif olan yüzde 33'ü aşma ihtimalinin düşük olduğu ve daha düşük oranlı tekliflerin masayı dağıtabileceği ifade ediliyor.

Pazarlık süreci 22 Ağustos'ta sona erecek. Üçüncü teklifin ardından taraflar ya anlaşma sağlayıp süreci tamamlayacak ya da iş Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'na devredilecek. Hakem heyetinin hükümetin teklifine paralel bir zam açıklaması yapması bekleniyor.

Gram Altın Rekor Kırdı! Almalı mı, Satmalı mı? Gram Altın Rekor Kırdı! Almalı mı, Satmalı mı?

Pazarlık masasında hükümetle karşı karşıya gelen Memur-Sen sendikası ise yüzde 33'ün altındaki herhangi bir zam teklifini kabul etmeyeceğini belirtiyor. Ancak, 'refah payı' ilavesiyle masada uzlaşmanın mümkün olabileceği ifade ediliyor. Bu senaryoda, örneğin 2024 için yüzde 15+11 zam teklifine ilave olarak 5 puanlık bir 'refah payı' eklenmesi halinde yıllık kümülatif zam oranının yüzde 34'e çıkacağı ve anlaşmanın kolaylaşacağı belirtiliyor.

Öte yandan, hükümetin pazarlık masasına enflasyon tahmininin altında bir teklif sunmasının ardında mart ayındaki yerel seçimlerin etkili olduğu iddia ediliyor. Ekonomi yönetiminin, önce masaya teklif sunmamak istediği ve yüzde 14+9 gibi düşük bir teklifle masaya oturmak zorunda kaldığı belirtiliyor. İddialara göre, iktidar toplu sözleşme zammını hakem heyetine bırakarak, yıl başında ilave bir seçim zammı vererek yerel seçimlerde avantaj elde etmeyi amaçlıyor. Bu nedenle masadan düşük bir zam oranıyla kalkmaya çalıştığı ifade ediliyor.