Güncel

Memur ve emekliler Ocak'ta ne kadar zam alacak? Olası zam senaryolarını hesapladık!

2024 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 38 olarak sabit tutan Merkez Bankası, memur ve emekli maaşları için ocak ayında yapılacak zam oranları hakkında önemli ipuçları veriyor. Milyonlarca kamu çalışanı ve emekli, 2025 yılı ocak ayında alacakları maaş zammını merakla beklerken, Merkez Bankası'nın enflasyon tahmini üzerinden olası zam oranlarını hespaladık.

Abone Ol

Memur maaşları için olası zam senaryoları

Temmuz ayında yapılan yüzde 19,31'lik zammın ardından memurlar, ocak ayında da zam alacak. Eğer yıl sonu enflasyonu yüzde 34 olarak gerçekleşirse, memur maaşlarına sadece yüzde 6 oranında toplu sözleşme zammı yapılacak. Ancak enflasyonun yüzde 38 olması durumunda, enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammıyla birlikte zam oranı yüzde 6,62'ye çıkacak. Enflasyon yüzde 42 olarak gerçekleşirse, zam oranı yüzde 9,71 olacak.

SSK ve BAĞ-KUR emeklileri için zam oranları

SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin maaşlarına yapılacak zam oranları da Merkez Bankası'nın enflasyon tahmini doğrultusunda şekilleniyor. Eğer yıl sonu enflasyonu yüzde 34 olursa emekliler yüzde 7,43 zam alacak. Enflasyonun yüzde 38 olarak gerçekleşmesi durumunda zam oranı yüzde 10,64'e yükselecek. Yıl sonu enflasyonu yüzde 42 olursa, emekliler yüzde 13,85 oranında zam alacak.

Kesin zam oranı ocak ayında açıklanacak

Bu zam senaryoları, Merkez Bankası'nın 2024 yıl sonu enflasyon tahminine dayanarak yapıldı. Ancak kesin zam oranı, 3 Ocak 2025 tarihinde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak olan enflasyon verilerine göre netleşecek. Bu nedenle, hem memur hem de emekli maaşlarına yapılacak zam oranları 2025 yılının başında kesinleşmiş olacak.