Temmuz zammı için kritik gün 3 Temmuz

Bakan Yerlikaya'dan Kayseri Olayları ile İlgili Açıklama Bakan Yerlikaya'dan Kayseri Olayları ile İlgili Açıklama

Temmuz ayında yapılacak maaş zammı için geri sayım başladı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak olan Haziran ayı enflasyon verileriyle birlikte 2024 yılının ilk altı aylık enflasyon farkı netleşecek. Memur ve emekli maaşlarındaki zam oranı, bu veriler ışığında belirlenecek.

Nergis Şimşek'ten zam tahminleri

SGK Uzmanı Nergis Şimşek, son beş aylık enflasyon oranlarının Ocak'ta %6,7, Şubat'ta %4,53, Mart'ta %3,16, Nisan'da %3,18 ve Mayıs'ta %3,37 olarak gerçekleştiğini belirterek, toplamda %22,72 oranında bir enflasyon farkı oluştuğunu söyledi. Şimşek, Haziran ayı enflasyonunun da %3 civarında olmasını beklediğini ve böylece ilk altı aylık enflasyon farkının %27 civarında gerçekleşeceğini öngördü.

Memur maaşlarında nasıl bir artış olacak?

Toplu sözleşme gereği, memurlara 2024'ün ilk altı ayı için %15 zam yapılmıştı. Bu zam oranı, gerçekleşen enflasyon oranından çıkarıldığında memurlar için enflasyon farkının %12 olarak hesaplandığını ifade eden Şimşek, Temmuz ayında memurlara %10 toplu sözleşme zammı ile birlikte toplamda %22 oranında bir artış yapılacağını belirtti.

Emekli maaşlarında durum nasıl?

Bağ-Kur ve SSK emeklileri için 6 aylık enflasyon farkının %27 olarak gerçekleşmesi durumunda, emekli maaşlarına aynı oranda bir zam yapılması bekleniyor. Şu anda ödenen en düşük emekli maaşı 10 bin lira olarak belirlenmiş durumda. Ancak, emeklilerin gerçek maaşları prim gün sayısına ve prim esas kazancına göre belirlendiği için, bazı emekliler 10 bin lira sınırının altında kalacak ve ek zam alamayacak.

Nergis Şimşek'in uyarıları

Şimşek, birçok emeklinin Temmuz ayında ek zam alamayabileceğini vurguladı. Örneğin, kök maaşı 8 bin lira olan bir SSK emeklisinin %27 zamla maaşı 10 bin 160 lira olacak ve bu kişiye 10 bin liranın üzerinde ödeme yapılacak. Ancak, kök maaşı 7 bin lira olan bir emekli %27 zamla 8 bin 890 lira alacak ve bu miktar 10 bin lira alt sınırının altında kaldığı için 10 bin lira almaya devam edecek.