Güncel

Memurların çalışma sistemi sil baştan değişiyor! İşte yeni sistemin detayları

Hükümetin açıkladığı tasarruf tedbirlerinin ardından kamuda çalışma sisteminde köklü değişiklikler yapılacak. İşte gündemdeki 6 yeni model.

Abone Ol

Geçtiğimiz günlerde hükümet tarafından açıklanan tasarruf tedbirleri, kamu personelinin çalışma sistemini de etkileyecek. Yeni düzenlemelere göre, kamuda esnek ve uzaktan çalışma modelleri uygulanacak. İşte kamu çalışanlarının merakla beklediği detaylar ve yeni çalışma sistemleri.

Tasarruf tedbirleri açıklandı

Hükümet, kamuda tasarruf sağlamak amacıyla çeşitli önlemler açıkladı. Bu kapsamda, yeni memur alımları, emekli olan personel sayısına göre yapılacak ve çalışma sistemi esnek hale getirilecek. Tasarruf tedbirlerinin bir parçası olarak gündeme gelen 6 yeni çalışma modeli şöyle:

Esnek çalışma modelleri

Hazırlanan esnek çalışma yönetmeliği taslağına göre, kamuda 6 farklı model üzerinde duruluyor:

  • Esnek çalışma
  • Değişken zamanlı çalışma
  • Yoğunlaştırılmış çalışma
  • Uzaktan çalışma
  • Kısmi zamanlı çalışma
  • Akademik eğitim amaçlı çalışma

Kamu kurumlarında esnek çalışma

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, Milliyet'e yaptığı açıklamada, yeni çalışma sistemlerinin hangi kamu kurumlarında uygulanabileceğini değerlendirdi. Bayram, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı gibi kritik bakanlıklarda bu düzenlemelerin dikkate alınmayacağını belirtti. Ancak diğer kamu kurumlarında emekli olan personel kadar yeni personel alınabileceğini söyledi.

Personel alımları azalacak mı?

Bayram, öğretmen atamaları, vergi müfettişi alımları ve denetim elemanı alımlarının azalmayacağını düşündüğünü ifade etti. Ancak diğer kamu kurumlarında emekli olan personel kadar yeni alım yapılabileceğini belirtti.

Kamuda birden fazla maaşa sınırlama

Kamuda birden fazla maaş alan personele sınırlama getirileceği açıklandı. Bayram, bir kişinin birden fazla yerde yönetim kurulu üyesi olabileceğini, ancak fahiş maaşlara üst sınır getirileceğini söyledi. Bu sınırı aşan kısımlar devlet gelirine kaydedilecek.

Yeni kurumlar kurulması önlenecek mi?

Bayram, yeni kurum kurulmasının tamamen önlenmeyeceğini, ancak mükerrer yapılanmaların ve bürokrasinin ortadan kaldırılmasıyla tasarruf ve verimlilik sağlanacağını belirtti.

Esnek ve uzaktan çalışma hangi kurumlarda uygulanabilir?

Özellikle internet tabanlı uygulamalar kullanan bakanlıklarda esnek çalışma modellerinin uygulanabileceğini belirten Bayram, Hazine ve Maliye Bakanlığı gibi kurumlarda bu modelin verimliliği artıracağını söyledi. İstanbul'da cuma günleri trafikte yaşanan azalmanın esnek çalışmanın etkilerini gösterdiğini vurguladı.

Uzaktan çalışma verimliliği artıracak

Büyükşehirlerde yaşayan kişilerin kendilerine ve ailelerine yeterli zaman ayıramadığını ifade eden Bayram, uzaktan çalışma modelinin bu sorunu çözeceğini ve verimliliği artıracağını belirtti.

Çalışma modelleri taslağı

Hazırlanan taslağa göre, esnek çalışma, değişken zamanlı çalışma, uzaktan çalışma ve hibrit çalışma modelleri üzerinde duruluyor. Bayram, bir günün tatil edilmesi veya uzaktan çalışma yönteminin kamuda daha etkin olacağını düşündüğünü söyledi.