Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, 500 ve 1000 TL’lik banknotların piyasaya sürülmesi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yaptığı sunum sonrası milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Karahan, teknik analizler ve çalışmalar yapıldığını belirterek, “Bir karar verildiğinde, bu, kamuoyuyla şeffaflık çerçevesinde paylaşılacaktır” dedi.

Ekonomistlerin ve piyasa uzmanlarının sık sık gündeme getirdiği 500 ve 1000 TL'lik banknotlar konusuna değinen Karahan, "Bu kapsamda, küpür kompozisyonunu sizin dediğiniz şekilde ve farklı göstergelerle yakından takip ediyoruz" ifadelerini kullandı. Karahan, üst banknotlara olan ihtiyacın teknik analizler sonucunda belirlendiğini ve bu konuda çalışmaların devam ettiğini vurguladı.

Karahan, sunumu sırasında enflasyon hedefleri, TÜİK verileri ve tasarruf önlemleri hakkında da bilgi verdi. Asgari ücretle ilgili sorulara yanıt veren Karahan, asgari ücretin belirlenmesinde karar verici taraf olmadıklarını belirterek, "Enflasyon hedeflemesi yaparken, tahminleri ve hedefleri belirlerken birtakım varsayımlar yapmak durumundayız. Asgari ücret de bunlardan biri ama daha genel olarak düşünmek lazım" dedi.

Merkez Bankası çalışanlarına verilen performans tazminatıyla ilgili de açıklamalarda bulunan Karahan, Başkan, Başkan Yardımcıları, Denetleme Kurulu üyeleri, Banka Meclisi üyeleri ve Para Politikası Kurulu üyelerinin performans tazminatı almadığını söyledi. Karahan, bu uygulamanın çalışanların bireysel performansını teşvik etme amacı taşıdığını ve 1980'lerden beri uygulandığını ifade etti. 2023 yılına ilişkin performans tazminatının yüzde dilimlerine göre 1 ila 2 maaş arasında ödendiğini belirten Karahan, bu uygulamanın uluslararası standartlarla uyumlu olduğunu da sözlerine ekledi.

İstanbul İçin Aşırı Sıcak Uyarısı: Önümüzdeki 4 Gün Şehir İçinde Dolaşmayın İstanbul İçin Aşırı Sıcak Uyarısı: Önümüzdeki 4 Gün Şehir İçinde Dolaşmayın