Eylül ayında enflasyonun, eğitim harcamalarının etkisiyle beklentileri aşması, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirimi planlarını da erteledi. Peki, TCMB ilk faiz indirimini ne zaman gerçekleştirecek? İşte ekonomistlerin görüşleri.

Eylül enflasyonunun beklenenden yüksek gelmesi, TCMB'nin faiz indirim beklentilerini öteledi. Reuters’ın 8-9 Ekim tarihlerinde yaptığı ankette, katılan 10 ekonomistten altısı, TCMB’nin Aralık ayında politika faizinde ilk indirim yapacağını öngörürken, dördü ise bu adımın Ocak ayında atılacağını tahmin etti.

Ankete katılan çoğu kurum, ilk indirimde 250 baz puanlık bir kesinti olmasını bekliyor; bu da mevcut yüzde 50 olan politika faizinin yüzde 47.5 seviyesine düşeceği anlamına geliyor.

Swissquote Bankası Kıdemli Analisti İpek Özkardeşkaya, Aralık ayında 200-250 baz puanlık bir indirim beklediğini, ancak enerji fiyatlarındaki kalıcı artışın bu süreci 2025'in ilk çeyreğine erteleyebileceğini vurguladı. Özkardeşkaya, "Enerji fiyatlarındaki sürekli artış, enflasyon üzerindeki baskıyı artırabilir ve ilk faiz indirimini 2025'e kaydırabilir" dedi. Ayrıca, enflasyonist baskıların azalması durumunda, Türkiye'nin politika faizinin 2025 yılı sonuna kadar yüzde 30-35 aralığına gerilemesini öngördüğünü ekledi.

2021’den bu yana ilk kez politika faizinin altında kalan yıllık Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Eylül ayında yüzde 49.38 seviyesine ulaştı ve aylık artış yüzde 2.97 ile beklentileri aştı.

Çaycuma Cumhuriyet Başsavcısı hakkında inceleme Çaycuma Cumhuriyet Başsavcısı hakkında inceleme

Anket sonuçları da dikkat çekici: Eylül ayında yapılan bir önceki Reuters anketinde, üç ekonomist faiz indirimine Ekim'de başlanacağını, dördü Kasım’da, kalan üçü ise Aralık’ta indirim yapılacağını öngörmüştü. Ancak son anketlerde daha fazla kurum, ilk indirim beklentisini Kasım’dan sonraki yıla kaydırıyor. Ekonomistler, enflasyondaki düşüşle birlikte parasal gevşemenin büyük kısmının gelecek yıl gerçekleşeceği konusunda hemfikir.

Ankete katılan kurumların medyanı, 2025 sonunda politika faizinin yüzde 30 seviyesine ineceğini tahmin ediyor. TCMB ise aynı dönemde enflasyonun yüzde 14 seviyesine düşeceğini öngörüyor. Bu, gelecek yıl için tam 20 puanlık bir faiz indirimine işaret ediyor.

TCMB Başkanı Fatih Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki sunumunda, dezenflasyon süreci ile ilgili belirli bir mesafe kat ettiklerini belirtti ve para politikasındaki sıkı duruşun devam edeceğini ifade etti. Eylül enflasyonunun beklentilerin çok üzerinde geldiğini belirten Karahan, enflasyonda kalıcı bir bozulma görülmesi halinde para politikası araçlarını "etkili bir şekilde" kullanacaklarını vurguladı.