Güncel

Merkez bankası yeni adımını duyurdu: 20 Ekim'de yayımlanacak!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), piyasa katılımcıları anketinin katılımcı listesini güncelleyeceğini duyurdu. Bu güncellemenin amacı, anketin temsil kabiliyetini artırmak olarak belirtildi. Yenilenmiş katılımcı listesi ile yapılacak olan ilk anketin sonuçları ise 20 Ekim 2023'te açıklanacak.

Abone Ol

TCMB, finansal arenadaki nabzı tutan, makroekonomik değişkenlerle ilgili beklentileri izleyen piyasa katılımcıları anketi için yeni bir döneme işaret ediyor. Banka tarafından yapılan resmi açıklamada, bu adımın, anketin temsil yeteneğini güçlendirme amacı taşıdığı vurgulandı. Anket, genelde finansal ve reel sektör uzmanlarından, farklı makroekonomik değişkenlerle ilgili beklentileri ölçmek amacıyla düzenleniyor ve bu güncelleme ile daha geniş bir katılımcı yelpazesine ulaşılması hedefleniyor.

Güncelleme sonrası ilk sonuçlar 20 Ekim’de

Yeni katılımcı listesi, Ekim 2023 dönemindeki ankette kullanılmaya başlanacak. Bu güncellenmiş liste ile yapılacak ilk anketin sonuçları, finans piyasaları tarafından merakla beklenen verileri içerecek ve sonuçlar 20 Ekim 2023 tarihinde kamuoyu ile paylaşılacak.

Katılımcı seçiminde dikkat edilen kriterler

TCMB tarafından belirtildiği üzere, anket katılımının sürekliliğini sağlamak adına sadece kurumsal katılımcılar bu anketlerde yer alacak. Katılımcıların belirlenmesinde kullanılan kriterler arasında; bankalar için aktif büyüklük, aracı kurumlar için aktif ya da portföy büyüklükleri, yurt dışı yerleşik bankalar için Türkiye'deki portföy yatırım büyüklüğü ve finansal kesim dışındaki firmalar için sektör seviyesindeki aktif ya da ciro büyüklükleri gibi nesnel ölçütler bulunuyor.