Güncel

Mevduat faizleri son 20 yılın zirvesine çıktı! Faizden rekor kazanç

Türkiye'de mevduat faiz oranları, geçen hafta ortalama olarak yüzde 45,85'e çıkarak son 20 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Nakitini bankaların mevduat hesaplarına yatıranlar rekor getiri elde ediyor.

Abone Ol

Kısa Vadeli Mevduat Faizlerinde Büyük Artış

Üç aya kadar vadeli mevduat faizleri, son 20 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 45,85'e ulaştı. Bu oran, Nisan 2003'ten bu yana görülen en yüksek seviye olarak kaydedildi. Geçtiğimiz dört hafta içinde yaşanan düşüş serisinden sonra, faiz oranları tekrar yükselişe geçti.

Farklı Vade ve Faiz Oranları

Mevduat faizleri, farklı vade seçeneklerine göre değişiklik gösteriyor. Bir aya kadar olan vadede yüzde 37,04, altı aya kadar olan vadede yüzde 43,43, bir yıla kadar olan vadede yüzde 41,68 ve bir yıldan daha uzun vadelerde yüzde 35,14 seviyelerinde bulunuyor.

Enflasyon Beklentileri

Ekim ayında resmi tüketici enflasyonu yüzde 61,36 seviyesindeyken, 12 ay sonrası için enflasyon beklentisi yüzde 43,94 olarak belirlendi. TCMB'nin kur korumalı mevduat (KKM) hacimlerini azaltma ve TL mevduata geçişe yönlendirme politikaları, mevduat faizlerindeki artışın bir nedeni olarak görülüyor.

İhtiyaç Kredisi ve Ticari Kredi Faizlerinde Artış

İhtiyaç kredisi faizleri, yüzde 60,19 ile 20 yılın en yüksek seviyesine yaklaşmış durumda. Ticari kredi faizleri de yüzde 51,95’e yükselerek 21 yılın zirvesine ulaştı. Taşıt ve konut kredilerinde de faiz oranları, son 20 yılın en yüksek seviyelerine yakın seyrediyor.