İlk ara tatil ne zaman? İlk ara tatil ne zaman?

Türkiye’de emeklilik maaşlarına yönelik yeni düzenlemelerle maaş hesaplama sistemi köklü bir değişikliğe uğrayacak. Yüksek enflasyon nedeniyle emekli maaşlarının erimesi ve emeklilerin talepleri doğrultusunda maaşlar arasındaki adaletsizliği gidermek için yeni adımlar atılacak.

Maaş hesaplama sistemi değişiyor

 Şu anki sistemde emekli maaşları, 2000 öncesi, 2000 ile 2008 arası ve 2008 sonrası olmak üzere üç ayrı döneme göre hesaplanıyor. Yeni sistemde bu dönemler birleştirilerek tek bir formül uygulanacak, böylece prim gün sayısı ve prim miktarına göre maaş farkı oluşturulacak.

Fazla çalışanlar daha yüksek maaş alacak

 Prim gün sayısı yüksek olan emeklilerin maaşları, daha az prim günü olanlara göre artırılacak. Böylece 3600 gün prim ödeyenle 9000 gün prim ödeyen arasında maaş farkı azalacak, fakat fazla prim ödeyenlerin maaşı daha yüksek olacak. Yeni düzenleme, emekli maaşını artırmak isteyenlerin çalışma hayatında daha uzun süre kalmalarını teşvik edecek.

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi

 Orta Vadeli Program’da yer alan bu sistem, sosyal güvenliğin yanında ek bir emeklilik imkânı sunacak. Bu sistemde işveren ve devlet de katkıda bulunacak ve çalışanlar, ikinci bir emekli maaşı alabilecekler.