Güncel

Motorin ve benzine dev zam yolda! Tarihi belli oldu...

Akaryakıt fiyatlarına gelecek yeni zamların haberi geldi. Motorin ve benzine yapılması planlanan zam oranlarına göre, motorinin litre fiyatına 13 Eylül Çarşamba günü saat 00.01 itibarıyla 1.50 TL'lik bir zam yapılacakken, benzine de yaklaşık 1 TL'lik zam gelmesi bekleniyor.

Abone Ol

Akaryakıt fiyatlarına bir dizi zam haberinin ardından yeni bir zam haberi daha geldi. Motorin ve benzine gelecek zam oranlarına göre, motorinin litre fiyatına 13 Eylül Çarşamba günü saat 00.01 itibarıyla 1.50 TL'lik bir zam yapılacak. Bu zamla birlikte motorinin litre fiyatı 40 TL'ye yaklaşmış olacak. İstanbul'un Avrupa yakasında motorin litre fiyatı 37,86 TL'den 39,36 TL'ye çıkacakken, İstanbul'un Anadolu yakasında 39,42 TL'den, Ankara'da 39,95 TL'den ve İzmir'de 40,16 TL'den satılacak.

Benzine de yaklaşık olarak 1 TL'lik bir zam yapılması bekleniyor. Bu zamla birlikte benzin fiyatları da artış göstermiş olacak. Motorin fiyatlarının özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde 41 TL'nin eşiğine gelmesi bekleniyor.

Ekonomist Şeref Oğuz, bu zamların etkisiyle benzin ve motorin fiyatlarının 50 TL'yi aşabileceğini ve akaryakıt zamlarının yanı sıra diğer harcamalarda da artışlar yaşanabileceğini belirtti. Ayrıca, OVP (Orta Vadeli Program) hedeflerinin şimdiden sarsılmaya başladığını ve kamu harcamaları, vergi artışları ve enerji zamlarının enflasyonu daha da artırabileceğini ifade etti.

Türkiye'de akaryakıt fiyatları, Gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) ve EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) paylarının eklenmesiyle hesaplanıyor. Gümrüksüz rafineri fiyatı ise Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takibi ile belirleniyor. Bu nedenle döviz kurlarındaki dalgalanmalar ve uluslararası petrol fiyatları, Türkiye'deki akaryakıt fiyatlarını etkileyen önemli faktörlerden biri olarak öne çıkıyor.