Dünya genelinde yaşanan doğum oranlarındaki tarihi düşüşler, ülkeleri genç nüfus oranlarını artırmak için yeni politikalar geliştirmeye zorluyor. Türkiye de bu durumu yakından takip ederek, doğum oranlarını artırmak için dünya çapındaki örnekleri inceleyerek kendi politikalarını oluşturmaya hazırlanıyor.

Türkiye'de Doğum Oranları Düşüşte

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre, 2023 yılında Türkiye'nin doğum oranları 1.51 çocuk olarak gerçekleşti. Bu oran, nüfusun yenilenme düzeyi olan 2.1'in oldukça altında kalıyor. 2001 yılında binde 20.3 olan kaba doğum hızı, 2023 yılında binde 11.2'ye geriledi. Geçen yıl canlı doğan bebek sayısı ise 958 bin 408 oldu.

Dünyadaki Örnekler İnceleniyor

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın doğum oranlarını artırma konusundaki ifadeleri doğrultusunda çalışmalarını hızlandırdı. Dünyadaki farklı uygulamaları inceleyen bakanlık, Türk kültürüne en uygun politikaları belirleyerek hayata geçirecek.

Yurt Dışındaki Uygulamalar

  • Bulgaristan: Doğum iznini 12 aya çıkararak, annelerin maaşlarını düzenli olarak ödemeye devam ediyor.
  • Güney Kore: Yeni doğan çocuklar için her aileye aylık 745 dolarlık nakdi destek sağlıyor.
  • Küba: Büyükanne ve büyükbabalara da yeni doğan bebekler için ücretli izin veriliyor.
  • Finlandiya: Yeni ebeveynlere bebek kıyafetleri, kitaplar, bakım ürünleri ve oyuncaklardan oluşan "annelik paketi" sunuyor.
  • Japonya: Çiftleri bebek fikrine alıştırmak için bebek robotlar kullanılıyor. Bu robotlar, gerçek bebek gibi tepkiler vererek çiftlerin duygusal bağ kurmalarını sağlıyor.
  • Çin: "Tek çocuk" politikasını sonlandırarak doğum oranını artırdı ve ikinci çocuk için para desteği vermeye başladı.
  • Danimarka: Doğum iznini 13 haftadan 24 haftaya çıkarma planları yapılıyor. Yeni modelle ebeveynlerin doğum izni süresi arttırılarak, izin sürelerinin bir kısmının devredilmeden kullanılması sağlanacak.

Türkiye İçin Yol Haritası

Türkiye, doğum oranlarını artırmak için bu uygulamalardan esinlenerek kendi politikalarını belirleyecek. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Türk kültürüne en uygun stratejileri belirleyerek hayata geçirmeyi planlıyor. Başkan Erdoğan'ın bu konudaki hassasiyeti ve "Türkiye açısından varoluşsal bir tehdittir" şeklindeki değerlendirmesi, doğum oranlarını artırma çalışmalarının hız kazanmasını sağladı.

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi büro personeli alımı! KPSS 50 puan isteniyor Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi büro personeli alımı! KPSS 50 puan isteniyor

Doğurganlık oranlarındaki düşüşün önüne geçmek ve genç nüfusu artırmak amacıyla, teşvik edici ve destekleyici politikalar Türkiye'de de uygulanmaya başlayacak. Bu bağlamda, ailelere yönelik maddi destekler, doğum izinleri ve çocuk bakımına yönelik teşvikler üzerinde çalışılıyor.