Çocukları okul hayatına adım atacak veliler, okul arayışına girdiler. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bağış ve öğretmen tercihini engelleyebilmek için bu yıl ilkokul birinci sınıf ve ortaokul beşinci sınıfa geçiş yapacak öğrencilerin okul kayıtlarını, adres bşilgilerine bğlı olarak sistem üzerinden otomatik gerçekleştirdi.

ÖZEL OKULLAR İLE YARIŞ HALİNDELER
Söz konusu kayıtlar, MERNİS adres detayları baz alınarak başvuruya gerke duyulmadan e-Okul sistemi üzerinden uygulandı. Ancak kayıtlar sistem üzerinden gerçekleştirilmiş olsa da veliler, okula ulaştıklarında yüksek bağış bedelleri ödemek zorunda kalıyorlar. Bazı okullar A4 kağıt, tahta kalemi gibi kırtasiye yardımları adı altında para talep ederken, bazılarında ise bağış ücretleri 1.000 TL’yi aşıyor. Özel okul ücretleri ile yarışan okullar arasında ortaokul öğrencisinin kaydı için başarı belgelerini, yer aldığı kursların sertifikalarını görmek isteyenler velileri şaşırtıyor.

‘80 BİN TL İSTEDİLER’

Konu hakkında veliler, CİMER’e tepkilerine dile getiriyorlar. Sosyal medya hesapları aracılığıyla şikayetlt bulunan çalışan velilerin ifadelerinden bazılarından öne çıkanlar şu şekilde:

- Beşiktaş’ta bulunan bir okula gittiğimde kayıtlar dolu görünmekte. Kayıt ücreti bağış parası olarak da 80 bin TL istediler.

- İzmir Konak’ta adresim tuttuğu ve kızımın yaşı geldiği için e-Devlet’te yazan okula gittim. Bana okula peşin olarak 9.000 TL ödememi, bir de bağış adı altında 20.000 TL vermemi istediler.

- İstanbul Bahçelievler’de 2.600 TL bağış adı altında kayıt parası istiyorlar. Vermezseniz kayıt etmeyiz diyorlar.


‘BU PAZARLIKLARA HİÇ GİRMEMESİ GEREKİYOR’

Bağışların sürdüğünü belirten Veli-Der Başkanı Ömer Yılmaz, “Sadece büyükşehirler değil Anadolu’da da bağış isteniyor. İstanbul’da 200 bin TL istenen okullar var. İlerleyen zamanlarda bunun üzerine de çıkacak okullar olur. Velilerin bu pazarlıklara bile hiç girmemesi gerekiyor. Eğitim çocukların ücretsiz hakkıdır. Eğitim için ücret talep edilemez. Böyle bir durumla karşılaşanlar bize, MEB’e, CİMER’e başvurabilir” ifadeleirni kullandı.

YILIK 13 BİN TL

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu: Aile Hekimlerine Başvuruyu Teşvik Edeceğiz Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu: Aile Hekimlerine Başvuruyu Teşvik Edeceğiz

Milli Eğitim Bakanlığı, 14 Ekim 2023 tarihinde Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nde değişkliğe giderek, okul öncesi eğitim kurumlarına katkı payı sistemini devreye soktu. Bu kapsamda çocuklarını ana okullarına kayıt için giden veliler, yıllık 13 bin TL’ye kadar dayanan ücretleri görünce kharete düştüler.