Güncel

Okul Yöneticiliğinde Yeni Dönem! Atama Sistemi Değişti

Okul müdürü ve müdür yardımcısı atama sistemi, Milli Eğitim Akademisi tarafından düzenlenen sınav ve programlarla yenilenerek 2025'te yürürlüğe girecek

Abone Ol

Okul müdürü ve müdür yardımcısı olarak atanma süreci tamamen yenilendi. İlk kez bu pozisyonlara atanacak adaylar, Milli Eğitim Akademisi'nin düzenlediği yönetici yetiştirme programına katılacaklar. Programa alınacak adaylar, yazılı ve/veya sözlü sınavlardan en az 60 puan alanlar arasından, puan üstünlüğüne göre seçilecek. Eğer her iki sınav birlikte yapılırsa, başarı puanı yazılı ve sözlü sınavların ortalaması alınarak hesaplanacak.

Program sonunda yapılan yazılı sınavda 60 ve üzeri puan alan adaylar başarılı sayılacak ve bu adaylar, aldıkları puanlara göre vali onayı ile yönetici olarak atanacaklar. Atanan yöneticiler 4 ders yılı boyunca görev yapacak olup, aynı unvanla aynı okulda en fazla 8 ders yılı boyunca çalışabilecekler.

Yöneticilerin tekrar aynı okulda veya başka bir okulda yönetici olarak atanmasında, Bakanlık tarafından belirlenecek başarı kriterleri göz önünde bulundurulacak. Bu atamalar, özlük hakları veya terfi gibi kazanılmış haklar sağlamayacak. Ayrıca, ilgili detaylar Bakanlık tarafından çıkarılacak yönetmelikle netleştirilecek ve düzenleme 1 Eylül 2025'te yürürlüğe girecek.

Yurt içi veya yurt dışındaki kurum ve kuruluşlarla ortak proje yürüten okullara ve özel program uygulayan kurumlara yapılacak öğretmen atamaları ve yönetici görevlendirmeleri doğrudan Bakan tarafından yapılacak. Ayrıca, üniversitelerde görev yapan öğretim elemanlarına da okul müdürlüğü görevi verilebilecek.