Güncel

Okullarda karne heyecanı: 20 milyon öğrenci tatile giriyor

Bugün, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullardaki 20 milyondan fazla öğrenci için karne alma günü. Öğrenciler, eğitim öğretim yılının son gününde karnelerini alarak yaz tatiline merhaba diyecek.

Abone Ol

2023-2024 eğitim öğretim yılı sona erdi

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilk ve ortaöğretim kurumlarında eğitim gören 20 milyonu aşkın öğrenci ve 1,2 milyona yakın öğretmen, 2023-2024 eğitim öğretim yılını bugün tamamlıyor. 11 Eylül 2023'te başlayan eğitim dönemi, 5 Şubat'ta başlayan ikinci dönemle devam etti ve bugün sona eriyor. Öğrenciler, son ders zilinin ardından yaz tatiline başlayacak.

Yeni karne tasarımı ve sınıf geçme düzenlemeleri

Bu yıl ilk kez ortaokul öğrencileri için yeni tasarımlı karneler dağıtılacak. Bu karnelerde ders notlarının yanı sıra öğrencilerin sosyal etkinliklere katılım durumları da yer alacak. Yeni düzenlemelerle birlikte, ders ortalaması 50 olan öğrencilerden en fazla 3 dersten başarısız olanlar, sorumlu olarak bir üst sınıfa geçebilecek. Ancak 9. sınıf öğrencilerinin 4 veya daha fazla zayıfı olması durumunda sınıf tekrarı yapmaları gerekecek. Ayrıca, sınıf geçmede Türkçe baraj puanı 70'e çıkarıldı.

2024-2025 eğitim öğretim yılı hazırlıkları

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat, 2024-2025 eğitim öğretim yılından itibaren okul öncesi, ilkokul 1. sınıf, ortaokul 5. sınıf ve lise 9. sınıftan başlamak üzere kademeli olarak uygulanacak. Öğrenciler, yeni eğitim yılına 9 Eylül 2024'te başlayacak.

Ücretsiz yaz okulları ve kurslar başlıyor

Milli Eğitim Bakanlığı, 1 Temmuz'dan itibaren ilkokul 2. sınıftan başlayarak tüm kademelerdeki öğrenciler için "spor", "görsel sanatlar", "müzik" ve "bilişim" alanlarında ücretsiz yaz okulları açacak. Bu yaz okullarının yanı sıra ortaokul 8. ve lise 11-12. sınıf öğrencilerine yönelik akademik ders destekleme ve yetiştirme kursları da verilecek.

Kursların planlanması ve detayları

Yaz okulları ve kurslar, il ve ilçe merkez komisyonları tarafından belirlenen merkezlerde açılacak ve öğrenci ile kursiyerlerden ücret alınmayacak. Kurslar 1 Temmuz'da başlayacak ve 29 Ağustos'ta tamamlanacak. 2 Eylül itibarıyla yeni eğitim öğretim dönemi için destekleme ve yetiştirme kursları açılacak. Yaz okulu kapsamında açılan kurslar saat 13.30'dan sonra haftada 5 gün planlanacak ve günlük en fazla 2 saat sürecek şekilde düzenlenecek. Kursların süresi 4 haftadan az, 8 haftadan fazla olmayacak.