Güncel

ÖSYM Başkanı: Beceri Temelli Müfredata Geçiş Yaptık

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, beceri temelli yeni müfredata geçiş yapıldığını ve bu değişime hızla uyum sağlamak için çalışmaların devam ettiğini açıkladı

Abone Ol

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, beceri odaklı yeni müfredata geçiş yapıldığını duyurdu. Ersoy, "Biz de bu değişime hızla uyum sağlamak için çalışmalar yürütüyoruz. Adaylarımıza, güncellenen müfredat ve kazanımlara uygun sorular hazırlama sürecimiz devam ediyor" ifadelerini kullandı.

ÖSYM’nin 50. yılı etkinlikleri çerçevesinde, Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliğiyle düzenlenen Uluslararası Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Sempozyumu, 3 gün sürecek bir etkinlik olarak başladı. Ersoy, ÖSYM'nin dijitalleşme çabalarını artırdıklarını ve 2026 yılına kadar yüzde 95 oranında dijitalleşmeyi hedeflediklerini belirtti. Ayrıca, elektronik sınavların (e-sınav) sayısını artırmak için çalışmalar yaptıklarını vurguladı.

Dil sınavları dışında 4 farklı sınavı da e-sınav formatında gerçekleştirdiklerini kaydeden Ersoy, Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu ile işbirliği içinde Türkiye'deki e-sınav imkanlarını genişletmeyi ve 100 bin adayın altındaki sınavları e-sınav olarak yapmayı planladıklarını ifade etti.

Uluslararası ölçekte tecrübe ve birikimlerini dışa aktarma amacıyla, yurt dışından öğrenci kabul sınavını (TR-YÖS) gelecekte e-sınav şeklinde uygulamayı hedeflediklerini belirten Ersoy, Spor Bilimleri İçin Özel Yetenek Sınavı’nın (ÖZYES) da ilk kez gerçekleştirildiğini hatırlattı.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından geliştirilen dil ölçen e-sınav için hazırlıkların devam ettiğini ifade eden Ersoy, bu sınavın deneme aşamalarının başarıyla tamamlandığını ve 2025 yılı başlarında hayata geçirileceğini belirtti. Ersoy, "Uluslararası alanda bir sınavın ikamesi için gerekli tüm adımlar tamamlandı" dedi.

Ayrıca, ÖSYM'nin Ar-Ge çalışmalarına da değinen Ersoy, ölçme ve değerlendirme alanında bir AR-GE merkezi olmayı hedeflediklerini belirtti. ÖSYM'de şu an 17 aktif AR-GE projesinin yürütüldüğünü, yapay zeka destekli madde üretimi ve değerlendirme gibi çeşitli çalışmaların devam ettiğini ifade etti.

Ersoy, "ÖSYM Akademi" adı altında yeni bir çalışma başlattıklarını ve bu akademinin ilk meyvesinin bu sempozyum olduğunu belirtti. Son olarak, MEB ile birlikte yürütülen çalıştayların hızla devam ettiğini ve adaylara en uygun soruları hazırlamak için gerekli adımları attıklarını sözlerine ekledi.