Yeni Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında, sosyal güvenlik mevzuatının iş gücü piyasasının değişen koşullarına ve yeni nesil esnek çalışma şekillerine uyumlu hale getirilmesi hedefleniyor. 2025-2027 dönemini kapsayan programda, sosyal güvenlik sisteminin uzun vadeli mali sürdürülebilirliğinin güçlendirilmesi ve yeni çalışma biçimlerine uyum sağlanması ön planda.

Sosyal Güvenlik ve İstihdam Teşvikleri

Dilan ve Engin Polat için ara karar çıktı: Tüm sanıklar için tahliye kararı Dilan ve Engin Polat için ara karar çıktı: Tüm sanıklar için tahliye kararı

Sosyal güvenlik sisteminin mali sürdürülebilirliğini artırmak için, daha fazla kişinin istihdamda kalmasını teşvik eden ve hakkaniyeti önceleyen düzenlemeler yapılacak. Sistem kapsamı genişletilecek ve kapsamda yer almayan grupların sisteme dahil edilmesi için yeni uygulamalar geliştirilecek. Sosyal güvenlik mevzuatı, 2025 yılının ikinci çeyreğinde değişen iş gücü piyasası koşullarına ve esnek çalışma şekillerine uyumlu hale getirilecek.

Yeni Çalışma Modelleri ve Güvenceli Esneklik

Uzaktan, kısmi ve geçici süreli çalışma ile platform çalışması gibi yeni nesil çalışma modelleri doğrultusunda, 2025'in birinci çeyreğinde iş dünyasının ihtiyaçları ve iş-özel yaşam dengesi gözetilerek mevzuat düzenlemeleri yapılacak. İş Kanunu'nda sosyal taraflarla diyalog halinde gerçekleştirilecek değişikliklerle, iş gücü piyasalarında güvenceli esneklik sağlanacak.

Yeşil ve dijital dönüşümün iş gücü piyasalarına etkileri analiz edilerek, uyum ve adil geçiş süreçleri için programlar uygulanacak. Ayrıca, Otomatik Katılım Sistemi (OKS) 2025'in ikinci çeyreğinde, işveren katkıları ile ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşecek.

Bireysel Emeklilik ve Prim Yönetimi

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) kapsamında, standart emeklilik yatırım fonları yeniden tasarlanarak daha fazla katma değer üretecek şekilde düzenlenecek. Prim borçlarının takip ve tahsilat süreçleri etkinleştirilecek, etkisiz istihdam teşvikleri sonlandırılacak ve kadın, genç ve engellilere yönelik teşviklerin ağırlığı artırılacak.

Sağlık Hizmetlerinde Yenilikler

Sağlık hizmetlerine erişimi kısıtlamadan finansal sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla veri analizi ile geri ödeme kriterleri incelenecek ve değer bazlı geri ödeme yöntemleri yaygınlaştırılacak. Birinci basamak sağlık hizmetlerinin etkinliği artırılacak, hizmet basamakları arasındaki entegrasyon güçlendirilecek.

Sağlık ürün ve hizmetlerinde talep kontrolü sağlanacak, ilaç ve medikal malzeme tedarik zinciri güçlendirilecek. Akılcı ilaç kullanımı teşvik edilecek ve sağlık hizmetleri geri ödemesinde hizmet sunucularının davranışlarını dikkate alan denetim modelleri geliştirilecek.

Sosyal Güvenlik Kurumunun bilişim sistemleri güçlendirilecek, kurumlar arası veri paylaşımı artırılacak ve mali sürdürülebilirlik göstergeleri düzenli olarak izlenecek.