Güncel

Özel yurt ücretlerinde büyük artış: Yıllık ücretler 300 bin lirayı aştı

Üniversitelerin açılmasına sayılı günler kala özel yurt fiyatları, öğrenci ve velilerin gündeminde yerini aldı. Yurt ücretlerindeki artışın rekor seviyelere ulaşması, öğrenci barınma sorunlarını daha da derinleştirdi. Özel yurt fiyatları, geçen yıla oranla yüzde 60'lara varan zamlarla 350 bin liraya kadar çıktı.

Abone Ol

Üniversite öğrencilerini barınma krizi bekliyor

2024 yılı itibarıyla üniversitelerin açılmasına kısa bir süre kala, barınma sorunu gündemdeki yerini koruyor. KYK yurt sonuçlarını bekleyen öğrenciler, olası bir olumsuzluk durumunda özel yurtlara yöneliyor. Ancak, özel yurtların fiyatları adeta uçuşa geçti. Geçen yıl 10 ila 20 bin lira arasında değişen özel yurt ücretleri, bu yıl yüzde 60'a varan zamlarla yıllık 250 bin lira, bazı yerlerde ise 350 bin liraya kadar yükseldi.

Özellikle büyük şehirlerde fiyatlar cep yakıyor

İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya, Bursa ve Adana gibi büyük şehirlerde, özel yurt ücretlerindeki artış dikkat çekiyor. Zaten yüksek olan kiralarla mücadele eden öğrenciler, bu nedenle ev tutmak için bir araya geliyor. Ancak bu seçenek de yurt fiyatlarıyla hemen hemen aynı maliyete denk geliyor. Fatih'te özel bir öğrenci yurdu, yıllık 200 bin lira talep ederken, Şişli'de aynı özelliklere sahip bir yurdun ücreti 300 bin liraya kadar çıkıyor.

Hizmetler ve oda seçenekleri fiyatları etkiliyor

Özel yurt fiyatları, sunulan hizmetler ve oda büyüklüğüne göre de değişiklik gösteriyor. Odada tuvalet ve banyo bulunması, fiyatı artıran faktörler arasında yer alıyor. Aynı odada kalan öğrenci sayısı arttıkça, kişi başı maliyet düşüyor. Ayrıca, bazı yurtlar yalnızca sabah kahvaltısı sunarken, akşam yemeği ekstra ücrete tabi oluyor. Akşam yemeği hizmetinin dahil edilmesi durumunda, yurt ücretine yaklaşık 100 bin lira ekleniyor.

Devlet yurtları yeterli kapasiteye sahip değil

Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı devlet yurtları, Türkiye genelinde 81 ilde 850 bina ile hizmet veriyor. Devlet yurtlarının toplam yatak kapasitesi 962 bin civarında. Özel yurtların sayısı ise 5 bin civarında olup, toplam kapasitesi 500 bin seviyesinde kalıyor.