Güncel

Parasını mevduata atmak isteyenler dikkat: Mevduat faizleri yükselişe geçecek

Yeni haftada Merkez Bankası’nın kararları piyasaların yakından takip ettiği konularından bir tanesiydi. Faiz oranı yüzde 50 seviyesinde bırakılırken, swaplara yönelik iki önemli düzenleme yapıldı. Yürütülen çalışmalar sonrası mevduat faizlerinde yükseliş olacağı değerlendiriliyor. Peki mevduat faizlerinde son durum nedir, nasıl bir seyir izliyor? İşte merak edilen detaylar...

Abone Ol

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası piyasadaki likidite yoğunluğu için çalışmalara başladı. Merkez Bankası, TL karşılığı döviz ve altın swap ihalelerine adım atacağını açıklarken, döviz karşılığı Türk lirası swap işlemlerini kaldıracağını duyurdu.

Yürütülen çalışmalar sonrası mevduat faizlerinde yükseliş olacağı kaydedildi.

‘DÖVİZ VE ALTIN SATARAK EMECEKTİR’

Konu hakkında detayları aktaran Ekonomist Hikmet Baydar şu açıklamalara yer verdi: “Satım yönlü altın karşılığı TL swap ihalesiyle valör tarihinde TCMB, TL karşılığında altın satışı gerçekleştirecektir.

Satım yönlü döviz karşılığı TL swap ihalesinde de valör tarihinde TCMB, TL alarak döviz satacaktır. Böylece fazla TL’yi döviz ve altın satarak emecektir.

MERKEZ BANKAS’NIN KARARI MEVDUAT FAİZLERİ NASIL ETKİLER?

Piyasadan şu an TL çekileceğini göre TL ihtiyacını gidermek zorlaşacağı için TL bulma telaşı mevduat faizlerini yukarı çekebilir. Ancak faizlerde çok fazla değişim olacağını ve bunun kalıcı olacağını düşünmüyoruz.

Şu anda mevduat faizlerinde 1 milyon TL ve üzeri için %52-53'lere kadar oran bulmak mümkün. Mevduat faizleri hala yüksek, ancak kararla birlikte faizlerde kısa süreliğine 1-3 puan arası yükseliş görülebilir. Yani yeniden yüzde 55’e varan oranları görebiliriz.

FAİZ ORANI YÜZDE 53

1 milyon TL için yüzde 53 faiz oranı ile aylık kazanç 42.863 TL civarında olmaktadır.

ASIL AMAÇ: ENFLASYONU AŞAĞI ÇEKMEK

Merkez Bankası PPK kararında kısa vadeli faizlerden dolayı tedirginliğin olduğunu gördük. Burada kritik nokta kısa vadede enflasyonun aylık bazda yüksek kalıp kalmayacağıdır. Enflasyon aylıkta yüksek kalırsa, hedeflenen enflasyon konusunda bir engel oluşturacağı kanaati oluşursa Merkez Bankası o zaman likidite yönetiminde TL’yi sıkıştırabilir. TL’ye ulaşmak zorlaşır ve bunu da altın, döviz karşılığı TL swap işlemleri ile yapabilir. Sadece faiz oranlarına bakmak doğru değil, TL’ye ulaşmak daha da zorlaşabilir. Burada amaç enflasyonu aşağı çekmektir. Mevduat faizlerinin şu an için birkaç puan yükselmesi söz konusu olabilir. Kritik olan aylık enflasyon rakamıdır. Merkez Bankası aylık enflasyonda tedirginliğini devam ettirirse o zaman likiditeyi sıkıştırır. Mevduat faizleri yükselmeyebilir ama TL’ye ulaşmak zorlaşabilir.

YATIRIM ARAÇLARINA BİRİKİMLER HANGİ ORANDA YAPILMALI?

Borsada orta vadeli aşağı sinyalleri geldiği için pozisyon artırılmamalıdır. En az 2 hafta borsayı izlemek lazım. Riski sevmeyenlerin borsada gelen aşağı sinyaller nedeniyle kısa vadeli aldıkları pozisyonları azaltmalarında fayda var.

Mümkün olan en iyi faiz oranıyla parayı mevduatta değerlendirmek kısa vadede garanti gibi duruyor. Ağırlığımı mevduattan yana kullanıyorum. Bunun yanında tahvillere de yatırım yapılabilir. Dövizde yatay dalgalanma ve hedef fiyatlarda aşağı yönlü hareketler olduğu için şu anda borsa ve dövizi devre dışı bırakıyorum.

ALTIN İÇİN BEKLENEN YENİ SEVİYELER..

Ons altında aşağı yönlü sinyaller devam ettiği için ayı piyasasına giriş var. Bundan sonra ons altındaki hedefimiz 2331 dolardır. Gram altında da aşağı sinyaller var. Altın ve döviz karşılığı TL swap işlemleri açıldığı için önümüzdeki günlerde bu fiyatların aşağı gelmesine yol açabilir. Gram altının 2430 lira seviyelerine kadar düşme ihtimali vardır” değerlendirmelerine yer verdi.