Son zamanlarda petrol fiyatlarında meydana gelen düşüşler piyasaların yakından takip ettiği konular arasında yer alıyor. Brent petrolün varil fiyatı dün önemli seviye olan 80 doların aşağısında kaldı. Bu nnoktada, petrol fiyatları son dönemlerin en dip seviyesine çekildi. Ham petrol fiyatı da 76 dolar kadar düşüş kaydetti.

En başta petrol fiyatları ve döviz meydana gelen dalgalanmalar yurt içinde akaryakıt fiyatlarına direkt olarak yansıyor. Yaklaşık bir haffta önce motorin gurubunda indirime gidilmişti. 

PETROL FİYATLARINDA NEDEN DÜŞÜŞ YAŞANIYOR?

Naci Görür anket sonuçlarına tepki gösterdi: "Olmayan ne biliyor musunuz?..." Naci Görür anket sonuçlarına tepki gösterdi: "Olmayan ne biliyor musunuz?..."

Konu hakkında detayları aktaran Ekonomist Hikmet Baydar şu açıklamalara yer verdi: “Petrolde düşüşün 2 yönü var. Birincisi teknik olarak petrolde 09/07/2024 gününden bu yana orta vade aşağı sinyalleri geliyor. Aşağı trend sinyalleri nedeniyle Brent petrol fiyatının 77 dolar seviyelerine kadar da gevşeme ihtimali fazladır. Diğer bir konu Morgan Stanley gibi yatırım kuruluşlarının ham petrol piyasasındaki sıkışıklık nedeniyle gelecek yıl Brent petrol fiyatının 70 dolar seviyelerine kadar düşebileceği beklentisidir.


'BASKILAR DEVAM EDECEK'

Bir yandan mevsimsel talebin azalması, bir yandan da OPEC ve OPEC dışı arzın büyümeye döneceği, 2025 yılında petrol üretiminin günlük yaklaşık 2.5 milyon varil artmasıyla talep artışından fazla arz artışı olacağı beklendiğinden aşağı yönlü fiyat baskıları devam edecek gibi görünmektedir.

'DALGALANMA BEKLEMİYORUZ'

Çarşamba günü ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faizi değiştirmemesi bekleniyor. O yüzden sürpriz olmadığı sürece petrolde dalgalanma beklemiyoruz. Ancak Fed sürpriz şekilde faiz indirimine giderse, işte o zaman yukarı yönlü dalgalanmalar olabilir.


İŞTE SON DERECE ÖNEMLİ OLAN O SEVİYE!

Teknik olarak Brent petrolde 77 dolar seviyeleri son derece önemlidir. Bu seviyelerde bir tepki alımı gelme ihtimali fazladır. Ancak seneye arz fazlalığı olabileceği korkusu fiyatlarda aşağı yönlü baskı oluşturmaya devam edecektir.

BU DURUM AKARYAKIT FİYATLARINA NASIL YANSIR?

Normalde global aşağı yönlü fiyatlamalar, içeride de fiyatların gerilemesine yol açmalıdır. Ancak akaryakıt fiyatlarında aşağı yönde revizyon yapma konusunda ‘ne kadar istekli olunur?’ onu zaman içerisinde göreceğiz. Hem döviz kurlarında gevşeme hem de Brent petrol fiyatındaki düşüş içeride ciddi fiyat indirimi anlamına gelir. Ancak şu ana kadar böyle bir indirim haberi duymadık. Umarız gelecekte aşırı pahalı hale gelen akaryakıt fiyatları düşürülür ve insanımız biraz daha makul fiyatlardan alışveriş yapar” değerlendirmelerinde bulundu.