Yatırım piyasasının aylık oranda reel kazanç raporu oluşturuldu. Bu kapsamda nisan ayında mevduat faizi, TÜFE'nin dışında değerlendiriliğinde yüzde 0,16 oranında düşü gösterirken, en fazla kazancı yüzde 3,59 oranıyla borsa sağlamış oldu. Mart ayında da mevduat faizi enflasyonla karşılaştırıldığında yüzde 0.36 oranında düşüş sergilemişti.
3,87 ORANINDA DÜŞÜŞ GÖRÜLDÜ
TÜFE değerlendirmelerine göre şubat ayında mevduat faizi %1,76, ocak ayında ise %3,87 oranında düşüş görüldü. BU anlamda bu senenin ilk 4 ayında mevduat faizi enflasyona oranla düşük kaldı.
'SON BEKLENTİYE GÖRE KABUL GÖRÜR'
Öyleyse mevduat faizlerinin yeni seyri ne olacak? Borsa ve gram altında tahminler ne yönde? Birikimleri hangi yatırım aracında değerlendirmek uygun olur? Konuyla ilgili merak edilenlere cevap verenEkonomist Hikmet Baydar şu cümleleri kurdu: “Son dönemlerde açıklanan aylık enflasyon rakamları maalesef beklentilerin üzerinde. Mevduat faizi ise ileriye yönelik olarak ve beklentiye göre kabul görür. Beklentilerin üzerinde gelen enflasyon oranları nedeniyle mevduat faizleri düşük kaldığı için reel anlamda da kaybettirmiş oluyor.
‘ENFLASYON RAKAMLARIYLA ÖLÇEBİLECEĞİZ’
Enflasyon gerçekleşmelerine göre geriye baktığımızda mevduat kaybettirirken geleceğe yönelik enflasyon beklentilerinde düşüş hakim olduğu için hala cazip görünebilir. Tabi ki gerçek anlamda reel getiriyi açıklanacak enflasyon rakamlarıyla ölçebileceğiz. Zaten Merkez Bankası beklenenin üzerinde gelen enflasyon nedeniyle faizleri yükseltmek zorunda kaldı.
MEVDUAT NE ZAMAN KAZANÇ GETİRİR?
Haziran ayı itibarıyla mevcut faiz seviyeleri reel anlamda kazandırmaya başlayabilir. Aylık bazda enflasyona baktığımızda hala yüksek olsa da yıllık olarak ortalamaya vurduğumuzda mevcut faizlerin reel getiri sağlayabileceğini rahatlıkla söyleyebiliriz.
'ARTIŞ BEKLEMİYORUZ'
Mevduat faizlerinde artışı ancak mevduat çıkışı olduğunda bekleyebiliriz. Şu an enflasyonda aşağı yönlü beklenti olması, yabancıların TL’de uzun pozisyon önermeleri nedeniyle Türk lirasına para girişi olacağı için şimdilik mevduat faizlerinde artış beklemiyoruz.
BORSADA YUKARI YÖNLÜ İVME DEVAM EDER Mİ?
Borsa mevcut seviyelerde zorlanıyor. Ancak yukarı sinyalleri hala devam ediyor. 10.743 puan seviyesine kadar çıkma potansiyeli devam ediyor. Şimdilik ara ara kar satışı gelme riski olsa da yukarı denemelere devam edebilir.
'GRAM ALTINDA YÖN YUKARI DÖNECEKTİR'
Gram altında aşağı sinyalleri oldukça zayıflamış durumda. 2400 lira seviyelerinde birkaç gün daha tutunabilirse yön yukarı dönecektir. 2386 lira seviyesi destek konumunda olup, bu seviyenin altına inerse alım gelebilir. 2445 TL seviyesi de şimdilik direnç konumundadır. Bu seviyelerin üzerine yakın zamanda çıkarsa satış gelme ihtimali fazladır.
BİRİKİMLERİ HANGİ YATIRIM ARACINA YAPMALIYIZ?
Son zamanlarda dövize karşı TL pozisyon önerilmesi dövizde pozisyon almanın riskli olduğunu gösteriyor. Borsa ise kısa vadede primli seyrettiği ve yorulma emareleri gösterdiği için kısa vade için önerilebilecek gibi değil. Ons altın hala aşağı trend içerisinde. Bu yüzden yeni bir boğa piyasası sinyali alana kadar TL mevduat veya likit fonlarda beklemek önümüzdeki kısa vade için daha mantıklı görünüyor.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.