Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bireysel kredi kartı borçları için yeni düzenlemelere imza attı.

Resmi Gazete’de yayımlanan TCMB’nin tebliği ve BDDK’nin internet sitesinde paylaşılan kurul kararıyla, kredi kartı borcunu ödeyemeyenler için 60 aya kadar yapılandırma imkanı sağlandı.

Yeni düzenlemeye göre, bireysel kredi kartı sahipleri, dönem borcunun asgari tutarını ödeyemedikleri durumda, mevcut borçlarını 60 aya kadar taksitlendirebilecek. Taksit miktarı her ayın asgari ödeme tutarına eklenirken, borcun en az yarısı ödenene kadar kredi kartı limiti artırılamayacak.

Ayrıca, TCMB, bu yapılandırmada kullanılacak azami faiz oranını yüzde 3,11 olarak belirledi.

Ankara Büyükşehir'den okullara temizlik malzemesi desteği Ankara Büyükşehir'den okullara temizlik malzemesi desteği

İhtiyaç kredilerinde de benzer bir yapılandırma imkanı getirildi. Anapara ve faiz ödemelerini 30 günden fazla geciktiren borçlular, ek kredi olmaksızın borçlarını 60 aya kadar yapılandırabilecekler. Bu yapılandırma için başvurunun bir yıl içinde yapılması gerekiyor.

BDDK, kredi kartı asgari ödeme oranlarında da değişiklik yaptı. 50 bin lira altındaki kredi kartları için asgari ödeme oranı dönem borcunun yüzde 20’si olarak kalırken, 50 bin lira ve üzeri borçlar için bu oran yüzde 40’a çıkarıldı.

Bu düzenlemelerle uyumlu olarak, TCMB, kredi kartı borçları için uygulanacak azami akdi faiz oranlarını 24 Ekim'de açıklayacak ve yeni oranlar 1 Kasım’da yürürlüğe girecek.

Mevcut durumda, nakit çekim işlemlerinde uygulanacak azami akdi faiz oranı yüzde 5olarak korundu.