Sağlık alanına yeni bir sürece giriş yapılıyor. Sağlık Bakanlığı çatısı altında olan hastanelerde bugünden itibaren uzaktan muayene sisteni devreye alınacak. Muayene bedeli Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ödenecek.



Günde bir defa randevu alınacak
Uzaktan muayene edilebilmesi için Merkezi Hekim Randevu Sistemi’nden (MHRS) randevu alınması gerekiyor. Randevu talep edilen sağlık kurumunda uzaktan muayene ayrıcalığı her hasta için günde bir defa olacak şekilde ayarlandı. SGK, günde yalnızca bir uzaktan muayene ücretini ödeyebilecek.


E-rapor verilebilecek

Uzaktan muayeneler uzman doktorlar tarafından yapılacak. SGK, söz konusu hastanın aynı hastaneye (acil servise başvurular dışında) aynı uzmanlık alanı için on gün içinde gerçekleştirilecek yeni uzaktan muayene ücretlerini ödemeyecek.

Hekimler, muayene sonrası tedaviye ilişkkin e-reçete ile ilaç yazma hakkınsa sahip olacak. Uzaktan muayenede veirlen ilaçlar SGK ile bağlantılı eczanelerden temin edilebilecek. Doktor, hastanın sağlığına yönelik e-rapor da verebilecek. 

Ev sahiplerinin kiracılara yeni dayatmaları: GBT, KKB, findeks raporu... Ev sahiplerinin kiracılara yeni dayatmaları: GBT, KKB, findeks raporu...

İkinci ve üçüncü basamakta geçerli olacak
Uzaktan muayene sistemi, Sağlık Bakanlığı çatısı altında olan ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmeti kuruluşları tarafından sunulabilecek. İkinci basamaklı hastaneler, eğitim ve araştırma hastanesi olarak bulunmayan devlet hastaneleri ve dal hastaneleri ile bu hastanelere ait semt poliklinikleri (TIP merkezleri), entegre ilçe hastanelerini bünyesinde barındırıyor. Üçüncü basamak ise eğitim ve araştırma hastanelerinin bulunduğu basamak olarak değerlendiriliyor. Ülkemizdeki bütün şehir hastaneleri üçüncü basamakta yer alıyor.


Uzaktan sağlık sistemi yalnızca gelişmiş bilişim teknoloji altyapısı taşıyan, bakanlıkça izin verilen hastanelerde geçerli olacak. Sağlık hizmeti isteyen vatandaş, uzaktan sağlık hizmetinin sunabildiği şekilde muayenesi gerçekleştirilecek.

Giyilebilir teknolojik sistemler ve diğer tıbbi araçlar sayesinde sağlık hizmeti isteye vatandaşın sağlık verileri değerlendirilecek ve yakından mercek altına alınabilecek.

Sağlık Bakanlığı, 2022 senesinde konu hakkında bir yönetmelik paylaştı. Uzaktan Sağlık Hizmetinin Sunulmasına Dair Yönetmelik, Şubat 2022’de yürürlükte yer almıştı.

SGK ise geçtiğimiz ay Sağlık Uygulama Tebliği’nde düzenlemye giderek, uzaktan hasta muayesine ilişkin sağlık hizmetlerinin ücretlerini ödeme kararı aldığını duyurdu.