Emekli promosyonları sil baştan: Yeni oranlar belli oldu Emekli promosyonları sil baştan: Yeni oranlar belli oldu

EES, 10 Kasım’da devreye giriyor

Schengen bölgesine girişlerde Kasım ayından itibaren yeni bir döneme giriliyor. 10 Kasım’dan itibaren kullanılacak olan EES, kısa süreli kalışlar için Schengen bölgesine seyahat eden üçüncü ülke vatandaşlarına yeni kurallar getirecek. Bu sistemle birlikte, pasaportların elle damgalanması uygulaması sona erecek ve bunun yerine giriş, çıkış, giriş reddi ve kalış süreleri elektronik olarak kontrol edilecek.

Yeni sistem, 180 günlük süre içinde en fazla 90 gün kalış izni olan üçüncü ülke vatandaşlarının Schengen bölgesine girişlerini daha güvenli ve verimli bir hale getirmeyi amaçlıyor. Bu değişiklik, özellikle sınır kapılarında yaşanan uzun pasaport kuyruklarını azaltmayı ve sınır güvenliğini artırmayı hedefliyor.

Güvenlik ve verimlilik artacak

AB, EES’in uygulanmasıyla birlikte sınır güvenliğini daha da güçlendirmeyi ve havalimanlarında pasaport kontrol işlemlerini hızlandırmayı planlıyor. Bu sistem sayesinde, sahte belgelerle Schengen bölgesine giriş yapmaya çalışanlar kolaylıkla tespit edilecek, böylece yasadışı göçle mücadeleye de önemli bir katkı sağlanmış olacak.

Biyometrik veri zorunluluğu geliyor

EES’in devreye girmesiyle, Schengen bölgesine giriş yapmak isteyen üçüncü ülke vatandaşları, AB sınırlarına geldiklerinde parmak izi ve yüz biyometrilerini ibraz etmek zorunda kalacaklar. Bu veriler, yolcuların AB dış sınırını her geçişlerinde pasaport veya diğer seyahat belgelerini taratacakları self-servis kiosklarında kayıt altına alınacak.