İstanbul İçin Aşırı Sıcak Uyarısı: Önümüzdeki 4 Gün Şehir İçinde Dolaşmayın İstanbul İçin Aşırı Sıcak Uyarısı: Önümüzdeki 4 Gün Şehir İçinde Dolaşmayın

AK Parti'nin uzun süredir üzerinde çalıştığı sokak hayvanları ile ilgili düzenlemede sona gelindi. Sokakta sahipsiz ve başıboş hayvanların durumu, yeni yasal düzenlemelerle kontrol altına alınacak. Teklif, Kurban Bayramı'ndan sonra Meclis'te muhalefet partileriyle de paylaşılacak ve görüşülecek.

Para Cezalarında Artış

Mevcut 5199 sayılı Hayvan Hakları Koruma Kanunu'nda yapılacak değişiklikler ile hayvanını terk edenlere uygulanan para cezası on kat artırılarak 50 bin TL'ye çıkarılacak. Bu artış, hayvanların terk edilmesini caydırmayı hedefliyor.

Sahipsiz Sokak Hayvanlarının Durumu

Yeni düzenleme ile "sahipsiz sokak hayvanı" tanımı yapılarak sokaklardaki başıboş köpeklerin yakalanması ve kısırlaştırılması süreçleri düzenlenecek. Saldırgan hale gelmiş, anatomik yapısı bozulan ve kuduz tehlikesi taşıyan köpekler öncelikli olarak barınaklara alınacak. Bir ay içinde rehabilite edilemeyen ve sahiplendirilemeyen köpekler uyutulacak.

Kısırlaştırma ve Barınma

Mahalle sakinlerinin baktığı, zararsız ve kısırlaştırılmış köpeklere dokunulmayacak. Kısırlaştırılmamış olanlar ise kısırlaştırıldıktan sonra aynı yerde kalmaya devam edecek.

Yeni Para Cezaları

Teklif metnine eklenen yeni maddeler ile Şanlıurfa’da yaşanan benzeri olaylarda sahipsiz hayvanları toplayıp başka ilçelere veya ormanlık alanlara bırakanlara hayvan başına 50 bin TL para cezası uygulanacak.

Denetim ve Bütçe

Yasanın denetimle ilgili maddelerinde mahalli idarelerin görev alanları yeniden düzenlenecek. Tarım ve Orman Bakanlığı, sokak hayvanlarıyla ilgili bütçesini artıracak.

Yasanın Süreci

Teklifin Kurban Bayramı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulması, ardından muhalefet partileriyle paylaşılması ve Meclis Başkanlığı'na verilmesi planlanıyor.