Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin kredi notunu "B+"dan "BB-" seviyesine yükseltti ve kredi notu görünümünü "pozitif"ten "durağan"a çevirdi. S&P'nin Türkiye ekonomisine yönelik bu değerlendirmesi, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) uyguladığı sıkı para politikalarının Türk lirasını istikrara kavuşturma, enflasyonu düşürme, rezervleri yeniden inşa etme ve finansal sistemde dolarizasyonu azaltma hedeflerine katkıda bulunduğunu belirtti.

S&P'nin açıklamasına göre, Türkiye'nin dış tasarruf açığının daralması, cari açığın GSYH'ye oranında 2022'den bu yana yaklaşık 4 puanlık bir düşüş sağladı. Bununla birlikte, kredi notu görünümünün "durağan" olarak belirlenmesi, yetkililerin yüksek enflasyonu düşürme ve ekonomiyi yeniden dengeleme planlarına ilişkin dengeli riskleri yansıtmakta.

Kredi derecelendirme kuruluşu ayrıca, enflasyonun tek haneli seviyelere düşürülmesi ve TL'ye olan güvenin artırılması durumunda notun yeniden yükseltilebileceğini belirtti. Ancak, enflasyonla mücadele sürecine zarar verme riski taşıyan bazı unsurlar bulunmakta. Örneğin, 2025 yılı enflasyon hedefi %17 olarak belirlenmişken, ücret artışlarının 2024 enflasyon oranı olan %44 seviyesine yakın olması enflasyonla mücadelede zorluklar oluşturabilir.

Benzine indirim, LPG'ye zam geldi Benzine indirim, LPG'ye zam geldi

Öngörülerde, 2025 yılı için Türkiye ekonomisinin %2,3 oranında reel büyüme kaydedeceği belirtilirken, herhangi bir seçim planının bulunmaması nedeniyle, kademeli mali sıkılaştırmalarla enflasyonun ve talebin düşürülmesi için bir fırsat olduğuna dikkat çekildi. S&P, en son Mayıs ayında Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltmiş, kredi görünümünü ise "pozitif" olarak bırakmıştı.