Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, yumurtalar üzerindeki numaraların ilaç kullanımına işaret ettiği yönündeki iddialara açıklık getirdi. Yapılan açıklamada, yumurtaların üzerinde bulunan "2", "3" ya da "4" ile başlayan numaraların, tavuğun yetiştirilme metodunu gösterdiği ve bu numaraların ilaçlı yumurtalara işaret etmediği belirtildi.

Bakan Yerlikaya'dan Erzurum'a Zorunlu İniş Yapan Uçakla İlgili Açıklama Bakan Yerlikaya'dan Erzurum'a Zorunlu İniş Yapan Uçakla İlgili Açıklama

Sosyal medyada yer alan iddialara yanıt veren Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, bu numaraların tavuğun yetiştirilme şartlarını ifade ettiğini vurguladı. İlgili açıklamada şu bilgilere yer verildi:

  • "0" numarası: Organik yetiştiriciliği ifade eder. Organik yemlerle beslenen ve açık havaya erişimi olan tavuklardan elde edilen yumurtalar.
  • "1" numarası: Serbest dolaşan tavukların açık havaya erişimi olan kümeste yetiştirilmesini gösterir.
  • "2" numarası: Kafessiz yetiştiricilik, yani kapalı kümeste serbest dolaşabilen tavuklardan alınan yumurtalar.
  • "3" numarası: Kafesli yetiştiricilikte, kafeslerde yaşayan tavuklardan elde edilen yumurtalar.

Açıklamada, "4" kodunun bulunmadığı ve veteriner ilaçlarının kullanımının yasal düzenlemelere tabi olduğu, tüm yumurtaların ilaç kalıntısı açısından denetlendiği belirtildi.