Şanlıurfa'da, Dicle Elektrik tarafından yapılan açıklamaya göre, saha çalışmaları ve teknoloji kullanımıyla desteklenen kaçak elektrik mücadelesi kapsamında jandarma desteğiyle gerçekleştirilen rutin kontrollerde, Akçakale, Ceylanpınar, Eyyübiye, Haliliye, Harran, Siverek ve Viranşehir ilçelerinde toplamda 351 kayıt dışı elektrik trafosu tespit edildi.

Yıllara Göre Atama Bekleyen Öğretmen Sayısı Yıllara Göre Atama Bekleyen Öğretmen Sayısı

Bu trafoların toplam gücü yaklaşık 53 bin 500 KVA'ya denk geliyor ve asgari 100 bin nüfuslu bir ilçenin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede. 

Açıklamada, kaçak kullanıcıların normalden 9-10 kat daha fazla enerji tükettiği ve bu durumun tedarik sürekliliğini olumsuz etkilediği belirtilerek, sadece nisan ayında tespit edilen kaçak trafoların ekonomiye yılda 200 milyon liradan fazla zarar verdiği vurgulandı.

Ceylanpınar ve Viranşehir'de 19 kayıt dışı trafonun el konulduğu, kalan 332 trafonun ise suç duyurusunda bulunulması için girişimde bulunulduğu ifade edildi. Drone kayıtlarında trafoların tarlalara gömülerek gizlendiği ortaya çıkarıldı.

Açıklamada, kaçak tüketimle mücadelede kararlılıkla devam edileceği vurgulanarak, bölgedeki kaçak tüketimin yüzde 42,8'e düşürüldüğü ancak mücadelenin devam edeceği belirtildi. Kaçak tüketimin bölgedeki abonelerin elektrik kullanma haklarını zedelediği ve özellikle tarımsal sulama döneminde aşırı yüklenmeyle hat arızalarına yol açtığı ifade edildi.

Bu durumun bölgesel ve ulusal enerji arzını tehdit ettiği vurgulanarak, sahada teknoloji destekli kontrollerin aralıksız devam edeceği ve elektrik hırsızlığıyla mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceği belirtildi.