Güncel

TBMM'den Yeni Haftada Yoğun Mesai: 9. Yargı Paketi ve Bütçe Görüşmeleri

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), yeni haftada yoğun bir çalışma programı ile gündeme damgasını vuracak. Meclis Genel Kurulu’nda, 9. Yargı Paketi'nin görüşmeleri yapılacak. Ayrıca, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2025 yılı bütçesinin geneli üzerindeki görüşmelere de başlanacak.

Abone Ol

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), yeni haftada yoğun bir çalışma programı ile gündeme damgasını vuracak. Meclis Genel Kurulu’nda, 9. Yargı Paketi'nin görüşmeleri yapılacak. Ayrıca, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2025 yılı bütçesinin geneli üzerindeki görüşmelere de başlanacak.

9. Yargı Paketi

Yeni düzenlemelerle, hakaret suçlarına yeni cezalar getirilecek. Sesli, yazılı veya görüntülü iletiyle işlenen hakaret suçları, uzlaştırma kapsamından çıkarılacak ve ön ödeme kapsamına alınacak. Bu tür suçlar için şikayet süresi ise 2 yıl ile sınırlandırılacak. Ayrıca, ara buluculuk eğitimini tamamlayan ve mesleğinde 20 yıl kıdeme sahip olanlar, yazılı sınav olmaksızın ara buluculuk siciline kayıt olabilecek. Uzlaştırmacı olmak için hukuk mezunu olma şartı getirilecek.

Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı’ndaki soru sayısının 100’den 120’ye çıkarılması öngörülüyor. Hakim ve Savcı Yardımcılığı Mülakatı’na çağrılacak aday sayısında da değişiklik yapılacak; ilan edilen kadro sayısının bir katı kadar fazla aday mülakata çağrılacak.

Bütçe Maratonu

Bütçe görüşmeleri de yeni haftada devam edecek. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 30 Ekim Çarşamba günü 2025 yılı bütçesinin geneli üzerindeki görüşmelere başlanacak. 31 Ekim’de ise TBMM'nin bütçesi üzerinde görüşmeler yapılacak ve Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş, bütçe sunumunu gerçekleştirecek.

İhtisas Komisyonları Toplanıyor

İhtisas komisyonları da çeşitli konuları ele almak üzere toplanacak. Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu, basına kapalı toplantısında "Devlet İstihbarat Hizmetleri ile Güvenlik ve İstihbari Nitelikteki Faaliyetlere İlişkin 2023 Yılı Raporu"nu görüşmek üzere Emniyet Genel Müdürlüğü yetkililerini dinleyecek. Ayrıca, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yetkilileri, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Göç ve Uyum Alt Komisyonunda sunum yapacak.

Dışişleri Komisyonu, uluslararası anlaşmalara yönelik 10 kanun teklifini görüşecekken, Dilekçe Komisyonu ile İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyelerinden oluşan Karma Komisyon, 12 Kamu Denetçisi adayının belirlenmesini ele alacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Konuşması

Çarşamba günü, Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerin grup toplantıları yapılacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 30 Ekim Çarşamba günü AK Parti grup toplantısında konuşması bekleniyor.

Yeni haftada TBMM'deki bu yoğun gündem, Türkiye'nin yasama süreçlerinde önemli gelişmelere sahne olacak.